Australsk politi bistår sine indonesiske kolleger i etterforskningen fordi dette samarbeidet var svært vellykket etter terroraksjonene for tre år siden.

Selvmordsbomberne ser ut til å ha brukt en ny type bomber, sa Australias føderale politisjef Mick Keelty i Sydney mandag.

– Det vi samarbeider med dem om nå er den faktiske sammensetningen av bombene. De er ganske annerledes enn dem vi har sett i bruk tidligere, sa Keelty til TV-kanalen Nine Network.

Nedjustert antall drepte

Sykehuskilder i Balis hovedstad Denpasar opplyste mandag at de tre selvmordsbomberne drepte 19 mennesker i tillegg til seg selv. Det totale antallet døde regnes dermed til 22.

– Det er 22 døde, inkludert åtte uidentifiserte kropper, sa den rettsmedisinske direktøren ved Sangla-sykehuset, Ida Bagus Putu Alit.

Sykehusets informasjonskontor hadde tidligere oppgitt antall drepte til 27.

Tre av de uidentifiserte likene, som antas å tilhøre selvmordsbomberne, er redusert til småbiter, ifølge Alit.

– Basert på (undersøkelser av) hår og hud er de indonesiere, sa han om de tre mistenkte.

Fordi skadene på de tre antatte selvmordsbomberne er like, antok rettsmedisineren at samme type bombe ble brukt alle tre steder.

Av de i alt 22 drepte er 17 indonesiere og 5 utlendinger. Ifølge australske myndigheter er to australiere drept, mens Japans utenriksdepartement har bekreftet at en japaner er drept. De to uidentifiserte utlendingene antas å være to savnede australiere.

Australiere hjem

To australske militærfly har brakt 17 sårede australiere, indonesiere og en japaner til den nordlige australske byen Darwin til behandling. Skadene betegnes som «forferdelige» etter at de ble rammet av blant annet glass og spiker som var pakket inn i bombene som eksploderte.

– Skadene er slike man får av innretninger laget for å ramme mennesker, den typen bomber som tar sikte på å drepe, ødelegge og skape frykt, sier direktør Len Notaras ved Royal Darwin Hospital til den australske kringkastingen ABCs TV-nyheter.

Advart?

Noen av de hjemvendte australske turistene, som er kommet tilbake med ekstrafly fra det australske selskapet Qantas, forteller at de fredag fikk advarsler av sikkerhetsfolk ved hotellene mot å gå ut.

– Fredag ble vi advart av dem om at det kom til å bli et angrep, at det var en stor trussel, fortalte turisten Andrew Peel til journalister.

Politisjef Keelty sier utsagnene vil bli etterforsket videre.

Reuters/Scanpix