Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology har utviklet en banebrytende metode for å påvise endringer i cellekjernene under de tidligste stadiene av kreftdannelsen.

— Over 85 prosent av all kreft oppstår i epitelet som dekker de indre kroppsorganenes overflater. Selv om disse kan behandles enkelt dersom sykdommen diagnostiseres i et av de forebyggende stadiene, er tidlige skader nesten umulige å oppdage, sier Michael Feld til Reuters.

— Vi har utviklet en ny optisk sonderingsteknikk basert på spektroskopi som kan oppdage begynnende forandringer i cellerikt epitel, uttaler Feld.

Den nye teknikken tar utgangspunkt i det faktum at cellekjerner forandres under de tidlige stadiene av kreft og at de forandrede cellene sprer lys på en karakteristisk måte.

Inntil nylig har det bare vært mulig å oppdage endringene ved å foreta vevanalyser. Den nye teknikken kan kombineres med nåværende rutinekontroller der pasienten undersøkes for kreft ved hjelp av endoskop, et rørformet instrument med kameraer som føres inn i et av kroppens hulrom.

Forskerne skal allerede ha prøvd ut teknikken på fire forskjellige organer ved hjelp av endoskopi. Den optiske sonden ble bragt i kontakt med vevet som skulle undersøkes uten at man behøvde å fjerne noe av det, ifølge forskerne.

— Teknikken turde gi en betydelig forbedring av effektiviteten ved kreftundersøkelser, sier forskerne.

(Origo)