THOMAS HEINE

Stockholm

— Ikke nå igjen, sukker svenskene med varierende grad av forbauselse, forargelse, medfølelse og skadefryd i stemmen.

Heller ikke denne gangen er forseelsene særlig alvorlige. Men bildet av en minister som enten ikke vil – eller kan – ta regninger på alvor, fremstår desto tydeligere. Eller som Lena Mellin, respektert politisk kommentator i Aftonbladet, skrev i gårsdagens avis: «Kan man virkelig være så slurvet som helst og allikevel være minister? Svaret er sannsynligvis nei. Mona Sahlin kan bli nødt til å forlate regjeringen for andre gang i sitt 44-årige liv».

Dyktig og folkekjær

Høsten 1995 var det nære på at Mona Sahlin ble statsminister etter Ingvar Carlsson. Hun var en dyktig, erfaren og folkekjær politiker med et usedvanlig talent til å uttrykke seg enkelt og rett frem. Hun var Ingvar Carlssons personlige favoritt. På det tidspunktet var det ingen annen kandidat til å overta ledertrøyen i det sosialdemokratiske regjeringspartiet.

Men så kom det for en dag at Mona Sahlin ved flere anledninger hadde brukt sitt regjerings-kontokort til å betale private regninger, blant annet klær, leiebiler, sigaretter og – av en eller annen merkelig grunn – to plater Toblerone, som ble de mest omtalte i Sahlin-saken.

Betalte tilbake

Det var snakk om slurv mer enn fusk, hun betalte alltid pengene tilbake. Men det var i strid med retningslinjene, noe Mona Sahlin var blitt fortalt gjentatte ganger.

I tillegg hadde Sahlin mange ganger latt regningene ligge så lenge at de ble sendt til inkasso. Det vakte blant annet forargelse at barnehageavgiften ikke var betalt.

Mona Sahlin så seg nødt til å gi opp statsministerplanene og forlate regjeringen. I 1998 vendte hun tilbake som en av to handelsministre i Göran Perssons regjering, men uten å ha blitt bedre til å betale regninger.

98 parkeringsbøter

I november 1999 ble det kjent at hun i løpet av to år hadde fått 98 parkeringsbøter, hvorav 32 ikke var betalt i tide og derfor sendt videre til pantefogden. Året etter var det restskatten på 31.589 kroner som ikke ble betalt og havnet hos fogden. Tirsdag kom det frem at seks av regningene hennes i fjor ble sendt til inkasso: tv-lisens, strøm, bilforsikring, en butikk-kreditt og to parkeringsbøter.

Og i går kunne Aftonbladet fortelle at Mona Sahlin og familien hennes kjører rundt i en grønn Volvo 94-modell, enda den er belagt med dobbelt kjøreforbud. Dels har hun ikke hatt den inn til kontroll, noe som skulle ha vært gjort i løpet av siste halvår i fjor, dels har hun ikke betalt den årlige bilavgiften på 1663 kroner hvor tidsfristen gikk ut 2. januar i år.

– Det hadde jeg virkelig ingen anelse om, var Mona Sahlins kommentar.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

INKASSO: Seks av Mona Sahlins regninger i fjor ble sendt til inkasso: tv-lisens, strøm, bilforsikring, en butikk-kreditt og to parkeringsbøter. ARKIVFOTO: SCAN-FOTO

Mona Sahlin.