President Mwai Kibaki utnevnte søndag opposisjonslederen Raila Odinga til ny statsminister. Odinga skal lede en koalisjonsregjering bestående av medlemmer fra både Kibakis og Odingas parti.

Etter seks uker med forhandlinger ble Kibaki og Odinga søndag enige om sammensetningen av regjeringen. Presidenten presenterte den nye regjeringen sammen med Odinga i en fjernsynsoverført tale søndag.

Arbeidet begynner

– Min utfordring til regjeringsmedlemmene og til landets lederskap er å legge politiske stridigheter til side og å komme i gang med arbeidet, sa Kibaki etter utnevnelsen av Odinga.

Alle håper at det politiske vennskapet mellom de bitre rivalene Kibaki og Odinga skal få Kenya på fote etter krisen som inntrådte etter valget 27. desember.

Odinga beskyldte Kibaki for å ha stjålet seieren, og den politiske krisen kastet landet ut i en etnisk voldsspiral. Minst 1.200 mennesker ble drept og rundt 300.000 direkte berørt av volden og urolighetene.

Dette førte også til at de mange turistene rømte Kenya. Den viktige turistindustrien har blitt hardt rammet, og de tomme hotellene og øde strendene har ført mange ut i arbeidsledighet.

Turistene ble borte

Krisen forbløffet og sjokkerte både afrikanske naboland og resten av verden. Kenya har framstått som et stabilt land med en lovende økonomisk utvikling, og har tiltrukket seg horder av turister.

Utnevnelsen av koalisjonsregjeringen og maktdelingen mellom Kibaki og Odinga var helt avgjørende for å få slutt på den politiske krisen, den verste i landet siden uavhengigheten i 1963.

Etter at FNs forrige generalsekretær Kofi Annan klarte å framforhandle grunnlaget for en felles politisk plattform i februar, har det vært mange runder og avbrudd i de videre forhandlingene. Men lørdag møttes Kibaki og Odinga i hemmelighet og klarte å komme til enighet om utnevnelsen av en koalisjonsregjering.

– Jeg vil takke dere, mine landsmenn, for den tålmodighet dere har vist i denne perioden, sa Kibaki i fjernsynstalen søndag.

ENIGE: Mwai Kibaki (t.h.) og Raila Odinga ble søndag enige om sammensetningen av en ny koalisjonsregjering.
ANTONY NJUGUNA