Labour tapte torsdagens suppleringsvalg i en valgkrets i Skottland, noe som kan få store følger for britenes skotskfødte statsminister Gordon Brown.

Ved forrige valg vant Labour en klar seier i Glasgow East, en fattig valgkrets øst i den skotske storbyen. Torsdag endte det med et forsmedelig tap for partiets kandidat Margaret Curran.

Mens Curran måtte nøye seg med 10.912 stemmer i suppleringsvalget, fikk John Mason fra det skotske nasjonalistpartiet SNP 11.277 stemmer og fratok henne dermed plassen i Underhuset.

Spiker i kisten I 1995 vant Labour kretsen med over 13.000 stemmers margin, og torsdagens nederlag vekker derfor nasjonal oppsikt og blir av mange sett på som nok en spiker i statsministerens politiske likkiste.

Suppleringsvalg til Underhuset betraktes tradisjonelt som viktige målinger av den politiske temperaturen i Storbritannia.

Samtidig peker observatører på at velgerne ofte benytter slike valg til å protestere mot den sittende regjeringen, for så å vende tilbake til regjeringspartiet ved neste valg på riksplan.

Slitasje Labour er svekket av problemer i økonomien og ringvirkningene av den globale kredittkrisen. Partiet mistet mange velgere etter at Gordon Browns forgjenger Tony Blair satte inn britiske soldater på USAs side i Irak, og plages av en generell slitasje etter å ha sittet med regjeringsmakten siden 1997.

Denne svekkelsen og Labours tap i to andre suppleringsvalg de siste månedene fikk derfor SNP-leder Alex Salmond, som også er førsteminister i den skotske selvstyreregjeringen, til å spå «et politisk jordskjelv» i Glasgow East. Den spådommen slo til.

For den britiske statsministeren er torsdagens Labour-tap i Glasgow ikke bare en politisk ydmykelse, men også et personlig nederlag. Brown, som har vært statsminister i litt over ett år, er nemlig født og oppvokst i Govan-distriktet som grenser mot Glasgow East.

Synspunkter på Labours situasjon i Storbritannia. Syng ut her.