Etter over ett år med valgkamp i rundt 40 land for å bli Europarådets nye generalsekretær, falt dommen for Thorbjørn Jagland i dag.

Og valgkampen ble kronet med seier etter at de 47 medlemslandene avga sine stemmer tirsdag ettermiddag.

Jagland fikk 165 stemmer, mens konkurrenten Wlodzimierz Cimoszewicz fikk 80.

— Dette er veldig viktig for Norge. Det er lenge siden Norge har vært representert på et så høyt nivå i en internasjonal organisasjon, sa Jagland til pressen umiddelbart etter at han hadde holdt takketalen.

Han la til at han nå vil begynne en reformprosess i Europarådet, som han mener har vært preget av for mye byråkrati.

«Rørende øyeblikk» - Dette er virkelig et rørende øyeblikk for meg, sa Jagland fra talestolen.

— Jeg tror på Europa. Europa er det beste fredsprosjektet i historien, fortsatte han.

— Jeg skal gjøre mitt beste, og representere alle partier. Jeg kommer til å tjene Europarådet, denne viktige organisasjonen, og jeg vil tjene idealene og standardene som er så viktige for vårt kontinent, avsluttet han til stor applaus fra salen.

Jagland er den første nordmannen som har fått den prestisjetunge stillingen, en jobb han selv tidligere har omtalt som en av de mest innflytelsesrike i Europa.

Fortalte vits I løpet av takketalen oppfordret Jagland til mer humor i Europapolitikken, og ledet selv an med en vits fra serien «Yes Minister» – en serie han hevdet er svært populær i Norge:

— Det var Sir Humphrey, i ett av departmentene, som klaget til en kollega at ministeren hans måtte gå av.

— Hvorfor det, spurte kollegen.

— Jo, fordi han sov i parlamentet i dag.

— Men sover han ikke alltid i parlamentet?

— Jo, men i dag gjorde han det samtidig som han snakket.

Twitter-hyllest Gratulasjonsmeldingene strømmet inn over Twitter idet nyheten var et faktum:

— Jagland gleder en glad europeer i dag!, skriver en twitrer.

— Jagland skal bygge det europeiske hus. Lykke til!, heter det fra en annen.

— Sammen med @AndersFoghR (NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen, red.anm.) tar Norden over viktige posisjoner i Europa!, jubler en tredje.

Jaglands kolleger i Arbeiderpartiet var også kjapt ute:

— Gratulerer Thorbjørn!, skriver stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen på sin Twitter-konto.

- Veldig uforutsigbart I forkant var den tidligere Ap-lederen, paritsekretæren, statsminnisteren og stortingspresident svært spent på utfallet, men hadde troen på seier.

Jagland fullførte den siste etappen i valgkampen mandag kveld, da han stilte til utspørring i sentrum-høyre-fraksjonen EPP i parlamentarikerforsamlingen.

— Det er veldig uforutsigbart, men jeg har en god følelse, sa Jagland da NTB traff ham etter utspørringen i Strasbourg.

- Lå bra an I sommer ble det planlagte valget, som sto mellom Jagland og den tidligere polske statsministeren Wlodzimierz Cimoszewicz, avlyst av parlamentarikerne i forsamlingen. Men mandag var det stort flertall, 160 mot 63, som gikk inn for at det altså skulle stemmes i dag.

— Vi lå bra an i sommer, og det gjør vi nå også. Det har ikke forandret seg. Men det har heller ikke forandret seg at dette er uforutsigbart, sa Jagland mandag, før valget var avgjort.

Selve valget, som skjedde i 10-tiden tirsdag, var hemmelig, men den endelige opptellingen kom først i 15-tiden i ettermiddag.

Når Jagland nå er valgt, vil han kunne tiltre omtrent umiddelbart, ettersom Europarådet ikke har hatt noen generalsekretær etter at Terry Davies gikk av 1. september.