THOMAS HEINE

Amman

Flere av de avgjørende brikkene falt i går på plass forut for det planlagte maktskiftet i Irak ved utgangen av juni, når den amerikanskledede okkupasjonen formelt opphører.

Dels ble en ny president — den første siden den avsatte diktator Saddam Hussein - utpekt i form av Ghazi al-Yawar, en 46-årig sivilingeniør og stammeleder fra Mosul-regionen i det nordlige Irak. Dels ble resten av den regjeringen som under ledelse av statsminister Iyad Allawi skal overta makten i landet 1. juli, utpekt. Og endelig besluttet det USA-utpekte Regjeringsrådet å oppløse seg selv, hvilket innebærer at Allawis regjering allerede nå utgjør maktsentret i Irak ved siden av okkupasjonsmakten.

Tilbake står utformingen av den resolusjonen i FNs sikkerhetsråd, som bl.a. skal avgjøre graden av suverenitet for den nye regjeringen. Og ikke minst må den nye regjeringen overbevise det irakiske folket om at den har større legitimitet enn forgjengeren. Hvilket ikke blir lett.

— Det vil alltid kunne settes spørsmålstegn ved en regjerings legitimitet, inntil den er valgt av folket, som den irakiske viseutenriksministeren Hamid al-Bayati poengterte i et tv-intervju i går.

Så vel statsminister Allawi som president Yawar kommer fra store og respekterte irakiske klaner, og kun få irakere synes å ha noe å utsette på dem personlig. Men begge hadde før Saddams fall for 14 måneder siden levd i eksil i en årrekke. Og begge var medlemmer av Regjeringsrådet som har hatt en like dalende popularitet som okkupasjonsmakten.

Enklere blir det heller ikke av at USA og Regjeringsrådet har vært hovedaktører i hele utnevnelsesprosedyren, mens FN-utsendingen Lakhdar Brahimi, som formelt skulle peke ut regjeringen, ble kjørt ut på et sidespor. Ghazi al-Yawar og Iyad Allawi gjorde seg store anstrengelser for å hylle Brahimis innsats ved gårsdagens seremoni i Bagdad, men få observatører så den algeriske FN-utsendingen som mer enn et tynt alibi.

FNs generalsekretær Kofi Annan erkjente i går at «prosessen var ikke perfekt», men sa at Lakhdar Brahimi «etter omstendighetene gjorde sitt beste».

Utnevnelsen av Allawi - en shiamuslimsk eksil-iraker med nære bånd til amerikansk og britisk etterretningsvesen - som statsminister ble foretatt av Regjeringsrådet til FNs tydelige overraskelse, og i Irak oppfattes det som noe nær et amerikansk dekret. Utropingen av presidenten fremstod som mindre koreografert, ettersom USA syntes å foretrekke et annet medlem av Regjeringsrådet, den tidligere utenriksministeren Adnan Pachachi. Men Pachachi sa fra seg vervet - dermed var veien klar for Ghazi al-Yawar, som et flertall i Regjeringsrådet foretrakk, og som ble akseptert av USA.

Yawar flyttet med sin familie til Saudi-Arabia i midten av 1980-årene og utdannet seg til ingeniør der og i USA. Hans farfar er overhode for en av de viktigste sunnimuslimske stammer i området, al-Shammari, med slektsbånd til bl.a. den saudiske kongefamilien. I motsetning til de fleste andre av Regjeringsrådets medlemmer, fremstår Yawar for mange lokale som en «ekte iraker» med sin stammetilhørighet, sheik-tittel og tradisjonelle arabiske gevanter.

— Ingen hadde ventet annet enn at USA fortsatt ville trekke i trådene. Men denne gangen har man foretatt kloke valg. Regjeringen representerer et bredt spekter av det irakiske samfunn, alle medlemmene er fra kjente, respekterte familier, og jeg tror at den nye regjeringen vil bli sett som mer legitim enn Regjeringsrådet, påpekte sheik Mohsen al-Suheil al-Timimi, et fremtredende medlem av Iraks største og mest innflytelsesrike stamme, overfor BT.

Yawar hadde ikke gjort mye vesen av seg før han i forrige måned overtok som formann for Regjeringsrådet etter den drepte Izzedin Salim. I denne rollen har han uttalt seg kritisk om okkupasjonsmaktens metoder, deriblant den blodige offensiven i byen Fallujah i april. Han har erklært at selv om styrkene er nødvendige i dag, må det være opp til irakerne å avgjøre når de skal forlate landet.

I går gjentok han at de USA-anførte styrkene fortsatte tilstedeværelse er nødvendig for å «beseire Iraks fiender», og at regjeringen vil «inngå allianser for å oppnå dette». Samtidig understreket han viktigheten av full irakisk suverenitet.

— Vi irakere ser frem til å bli tildelt full suverenitet via en resolusjon i Sikkerhetsrådet som vil gjøre det mulig for oss å gjenoppbygge et fritt, uavhengig, demokratisk, føderalt og forent hjemland, sa Yawar på en pressekonferanse i Bagdad.

Også to visepresidenter ble utpekt, nemlig Ibrahim al-Jaafari, frontfigur i det shiamuslimske parti Dawa og også han medlem av Regjeringsrådet, samt Roj Nuri Shawis, formann for parlamentet i et av de to kurdiske regioner lengst mot nord. Barham Saleh, til nå statsminister i den andre av de selvstyrende kurdiske regioner, blir visestatsminister med ansvar for nasjonal sikkerhet.

Regjeringen ellers er en blanding av kjente og mindre kjente ansikter med forskjellig etnisk og religiøs bakgrunn. Kurderen Hoshyar Zebari fortsetter som utenriksminister, en fremtredende shiamuslimsk politiker ved navn Adel Abdel-Mahdi blir finansminister, mens to temmelig ukjente navn, Falah Hassan al-Naqib og Hazem Shalan al-Khuzaei, får de viktige poster som innenriks- og forsvarsminister.

Overgangsregjeringens viktigste oppgave blir å forbedre parlamentsvalget som etter planen skal holdes senest i januar 2005. Men for at det valget skal være meningsfylt, må regjeringen innen da, sammen med koalisjonsstyrkene, forbedre sikkerhetssituasjonen i landet betydelig.

Problemene ble understreket med nye bombeattentater og rakettangrep i Bagdad og andre steder i går. Minst 36 mennesker ble drept i to kraftige bombeeksplosjoner i Irak. Rundt 25 mennesker døde da en bilbombe eksploderte utenfor hovedkvarteret til Kurdistans patriotiske front (PUK) i Bagdad. Minst 11 andre ble drept i et selvmordsangrep ved inngangen til en amerikansk militærbase i Baiji nord for den irakiske hovedstaden.

PUK-hovedkvarteret i Bagdad ligger like ved Iraks utenriksdepartement og innkjørselen til «den grønne sonen», der den amerikanske administrasjonen i Irak har sitt hovedkvarter.

Angrepet skjedde like etter at FNs utsending i Irak kunngjorde at sunnimuslimske Ghazi Yawar fra Nord-Irak blir ny president.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende