Mandag startet rettssaken mot en 56 år gammel tibarnsfar fra Rebild på Jylland som er tiltalt for grovt seksuelt misbruk av sju av sine egne barn, samt to av venninnene til den eldste datteren.

I retten i Ålborg mandag nektet mannen seg skyldig i overgrepene.

— Jeg har vært en god far, det er jeg helt overbevist om, sa 56-åringen, som mente at det må ha vært moren til barna som har fått dem til å komme med overgrepsbeskyldningene mot ham.

Mannen er tiltalt for å ha voldtatt flere av barna, og for å ha tvunget mange av barna til å ha sex med hverandre.

Skrev brev

Mannen ble arrestert i september 2010 etter at datteren, som i dag er 15 år, fortalte fosterfamilien sin om misbruket. Kort tid etter skrev datteren et brev til faren, der hun setter ord på misbruket, som skal ha pågått siden hun var fem år gammel.

— Du kan ikke misbruke meg og gjøre meg redd lenger. Når jeg tenker tilbake, skulle jeg ønske jeg kunne utsette deg for den samme smerten som du har utsatt meg for i ni år, skriver datteren i brevet som mandag ble lest høyt for retten.

Grovere

Tiltalen 56-åringen nå må svare for, er ifølge Jyllands-Posten «ikke lesestoff for sarte sjeler».

Rebild-saken, som overgrepssaken kalles, betegnes som grovere enn den såkalte Brønderslev-saken, der et foreldrepar i fjor sommer ble funnet skyldige i blant annet voldtekt og grov vold mot sine ni barn.

Brønderslev og Rebild er begge kommuner nord på Jylland. Det fins ingen direkte sammenheng mellom de to sakene, men et fellestrekk er skarp kritikk av myndighetene for ikke å ha grepet inn tidligere.

Sen reaksjon

Overgrepene i Rebild-saken skal ifølge tiltalen ha startet i 1994, med seksuelt misbruk av en sønn som i dag er 22 år gammel. Allerede den gang hadde lokale sosialmyndigheter kontakt med familien og skal ha rapportert om bekymring.

Overgrepene skal ha fortsatt gjennom hele 2000-tallet, og i 2008 og 2009 kom det bekymringsmeldinger fra skolemyndighetene, som ut fra barnas oppførsel forsto at noe var svært galt. Men først i september 2010 ble mannen arrestert. Da var det ifølge påtalemyndigheten bare gått en måned siden han begikk det siste overgrepet.

Etter rettssaken i fjor sommer ble Brønderslev kommune satt under tilsyn for ikke å ha grepet inn i tide. De kommunale myndighetene på øya Lolland sørvest i Danmark, der familien fra Brønderslev-saken tidligere hadde bodd, ble også satt under tilsyn.