Politiet mener bilbomben i Lahore onsdag er et svar på regjeringens offensiv mot Taliban nordvest i landet.

Eksplosjonen som ble utløst ved en politibygning i Lahore, var så kraftig at vegger ble revet av bygninger i nærheten. Vitner fortalte om rene krigsscener i byen. Mørk røyk veltet umiddelbart mot himmelen.

Kontorene til den pakistanske etterretningstjenesten ISI, som ligger i nærheten, ble også angrepet.

Skuddvekslinger

Minst fire menn med geværer skal ha hoppet ut av bilen med bilbomben og begynt å skyte mot ISI-bygningen. Da sikkerhetstjenestemenn svarte på angrepet, ble eksplosjonen utløst.

– Da eksplosjonen skjedde, ble alt svart. Måten eksplosjonen skjedde på, skuddvekslingene som fulgte, alt minnet meg om kamphandlinger i krig, uttalte øyenvitnet Muhammad Ali.

TV-bilder som ble sendt kort tid etter angrepet, viste blødende ofre og hjelpearbeidere som strømmet til stedet.

En reporter fra nyhetsbyrået AP så et titall soldater ta seg inn i ISI-bygningen for å overvåke redningsarbeidet der. Reporteren meldte også om skudd fra innsiden av bygningen, selv en time etter at bomben hadde gått av.

Både politibygningen og ISI-bygningen fikk store ødeleggelser i angrepet.

Mistenker Taliban

Ingen tok umiddelbart på seg ansvaret for aksjonen, men innenriksminister Rehman Malik erklærte raskt at angrepet kan være hevnaksjon for regjeringens militæroffensiv mot Taliban i Swat-dalen.

– Pakistans fiender, som ønsker å destabilisere landet, angriper oss her som et svar på deres nederlag i Swat-dalen, uttalte Malik etter angrepet.

– Dette er en krig, og det er en krig for å overleve, la han til.

Pakistans hær har i flere måneder utkjempet en kamp mot Taliban i tre regioner nordvest i landet. Myndighetene har opplyst at rundt 1190 ekstremister er drept. Kampene har imidlertid hatt en stor pris for innbyggerne i området, og krigen der har sendt rundt 2,4 millioner mennesker på flukt.

Tredje angrep

I mars ble et politiakademi i Lahore angrepet og åtte mennesker drept. Noen uker før det ble bussen til Sri Lankas cricketlandslag angrepet i byen – da ble seks politivakter drept.

Lahore er et stor kulturelt sentrum nær grensen mot India og ifølge AP har de siste attentatene i byen skapt stor frykt for at militæret i Pakistan holder på å spre seg langt inn på den andre siden av den nordvestlige regionen, som har grense mot Afghanistan.