Katolikken Martin McGuinness fortsetter som regjeringens nestsjef, og dermed er en akutt politisk krise avverget.

Før torsdagens sjefskifte hadde mange fryktet at det republikanske partiet Sinn Fein ikke ville gjenoppnevne McGuinness. Partiet er svært misfornøyd med at Storbritannia ikke har overført ansvaret for Nord-Irlands politi og rettsvesen fra London til Belfast.

I sin jomfrutale som førsteminister sa den 59 år gamle Robinson til selvstyreforsamlingen i Belfast at det fortsatt gjenstår mye arbeid med å lege sårene mellom nordirske protestanter og katolikker. – Vi må legge oss i selen for å fullføre dette arbeidet, framholdt han.

Peter Robinson tilhører det sterkt britiskvennlige Demokratiske unionistparti DUP. Han tar over som førsteminister etter sin partifelle, 82 år gamle Ian Paisley, som overrasket mange da han i fjor vår inngikk regjeringssamarbeid med den gamle erkefienden Sinn Fein.

Ian Paisley ønsket torsdag sin etterfølger lykke til. Samtidig roste han samarbeidet han har hatt med Martin McGuinness, som i sin tur fortalte at hadde gitt Paisley et dikt han selv har skrevet i avskjedsgave.