Flere gjenger med ungdom med bakgrunn fra Midtøsten angrep natt til tirsdag folk med baseballkøller, gjorde hærverk på biler og støtte sammen med politiet, etter at de selv var blitt angrepet av hvite rasister natt til mandag.

Opptøyene tok av søndag ettermiddag da rundt 5.000 hvite australiere gikk løs på ungdommer av arabisk opprinnelse på Cronulla-stranda mens de ropte rasistiske slagord.

Sterkt berusede og sinte gjenger med unge, mange av dem med australske flagg, hevdet at de forsvarte sin strand etter at to livreddere ble angrepet i forrige uke. De mener at gjerningsmennene var av libanesisk bakgrunn.

Ifølge politiet var det nynazister og rasister som nørte opp under misnøyen på Cronulla-stranda slik at det hele utviklet seg til raseopptøyer søndag.

Slo tilbake

Natt til tirsdag slo Sydneys libanesiske ungdommer tilbake. De gikk løs på biler, overfalt forbipasserende og sloss med politiet i flere av byens forsteder.

Hundrevis av sinte muslimske ungdommer sto opp mot politiet utenfor Sydneys viktigste moské i Lakemba og blokkerte forstadens gater. Deretter kjørte bortimot 40 biler fulle av unge til Cronulla-stranda der de gikk løs på de hvite ungdommene.

Til sammen 11 mennesker ble arrestert, og syv personer ble skadd i opptøyene natt til tirsdag.

Opptøyene spredte seg til flere andre forsteder og strender, og på Maroubra-stranda fant politiet 30 bensinbomber og store lagre med steiner som de hvite hadde samlet sammen på hustakene.

Unntakslover De folkevalgte i delstaten New South Wales, som Sydney er hovedstaden i, ble kalt inn til ekstraordinære møter for å vedta unntakslover slik at politiet kan håndtere opptøyene.

Politiet skal få adgang til å stenge butikker som selger brennevin, opprette soner der de kan ha full kontroll og beslaglegge biler. Samtidig skal maksimumsstraffen for å oppildne til opptøyer økes fra fem til 15 år.

Statsminister John Howard kalte mandag opptøyene kvalmende, men ville ikke gå med på at de var utslag av rasisme, slik noen mener at Australia preges av.

Ond sirkel

Politiminister Carl Scully sa at det nå er oppstått en ond sirkel der libanesiske australiere svarte på fylleopptøyene på Cronulla søndag ettermiddag.

– De føler seg fornærmet, og de tror de har rett til å svare på provokasjonene fra de fulle pøblene på søndag. Men de har ikke rett til å svare på voldelig og kriminell måte. Det er det de gjør nå, og politiet vil fortsette å anholde dem om de fortsetter, sa Scully.

Australske medier skriver at folk på begge sider kommer sammen etter å ha mottatt tekstmeldinger om samlingssteder.

Den muslimske ungdomslederen Fadi Abdul Rahman advarer om mer trøbbel fordi sinte unge arabere føler at de ikke behandles riktig av politiet.

– De føler de blir behandlet forskjellig fra hvordan anglo-ene behandles. De føler at det er urettferdig, og de er sinte, sier han.

REUTERS
REUTERS