-Vi har ett testresultat fra en av mange prøver som er tatt i Sentralbanken, sa en talsmann for det amerikanske postverket under en pressekonferanse.

-Dette kan synes å være en isolert hendelse, og det er heller ikke sikkert hvilken postforsendelse, om noen, dette kom fra, sa talsmannen Thomas Day. Funnet i Sentralbanken har fått det amerikanske postverket til å gjenoppta sin møysommelige leting etter miltbrannsporer i postforsendelser, og kontrollen er i første omgang skjerpet med all post til føderale institusjoner.

Tidligere funn

Ifølge Day foreligger det ingen beviser for at den dødelige smitten har spredd seg, eller at postansatte nå på nytt kan være i fare.

Også i mai i fjor ble det funnet miltbrannsporer i post til USAs sentralbank, uten at man med sikkerhet greide å finne ut hvor de kom fra.

Høsten 2000 døde fem mennesker etter å ha blitt smittet av miltbrann i USA, mens 18 andre ble syke. Blant dem som mottok brev med miltbrannsporer i posten var senatorene Tom Daschle og Patrick Leahy.

Forsker i søkelyset

Amerikanske myndigheter slo full alarm, men greide aldri å slå fast hvem som var avsender av de dødelige brevene.

Sporene skal ha pekt mot en 49 år gammel amerikansk vitenskapsmann som tidligere arbeidet ved forsvarets medisinske laboratorium i Frederick utenfor Washington, og som regnes som ekspert på biologiske våpen..

FBI gjennomsøkte mannens hus flere ganger, uten å finne avslørende beviser på at mannen sto bak. Mannen selv hevder å være uskyldig.

Amerikanske sporer

Fra enkelte hold i Washington ble det til å begynne med hevdet at Saddam Hussein eller Osama bin Laden sto bak miltbrann-terroren i USA, noe som raskt ble avvist både av forskere og amerikansk politi og etterretning

Eksperter på biologiske stridsevner slo fast at sporene som ble funnet i brevet til Daschle verken kunne knyttes til Irak eller det tidligere Sovjetunionen, men derimot til USAs eget gamle biologiske våpenprogram.

Bakteriestammen ble første gang isolert i Iowa på 1930-tallet, og var hovedingrediens i USAs biologiske våpenprogram frem til 1969.

Selv om denne stammen senere også ble solgt kommersielt, avslørte DNA-strukturen i sporene som ble funnet at de hadde sin opprinnelse i USAs militære våpenprogram.

(NTB)