Den amerikanske amatørastronomen oppdaget objektet som har fått betegnelsen J002E2 så seint som 3. september i år. Men nå legges forventningene i grus: NASA mener det er tredje Saturn 5-trinn fra måneferden i 1969 som har forvillet seg inn i bane rundt Jorda.

Månelandingsekspedisjonen Apollo 12 ble skutt ut fra Cape Canaveral 14. november 1969 — snaut fire måneder etter at Neil Armstrong og Buzz Aldrin hadde satt sine bein på månen 20. juli samme år. Dick Gordon, Pete Conrad og Alan Bean bemannet Apollo 12 til Stormenes hav på månen.

Saturn 5-trinn

-Baneberegningene tyder på at objektet gikk inn i jordbane i april eller mai i år. Men objektet var også innenfor jordbane før dette. Det var i nærheten av Jorden tidlig på 1970-tallet eller på slutten av 1960-tallet. Disse opplysningene kan stemme med oppskytingen av Apollo 12, sier Pål Brekke i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

Ekspertene i den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA er rimelig sikre på at objektet er en del av en rakett, etter å ha regnet grundig på banen objektet har. Også lysstyrken er i samsvar med det en forventer fra et Saturn 5-trinn.

-Kan treffe Jorden

Men selv om astronomer over hele verden trolig må innse skuffelsen av at det ikke er noen ny satellitt som er funnet, kan de trøste seg med at objektet - altså romskrotet - er det første romeksperter vet om som er blitt fanget inn av Jordens gravitasjonsfelt.

-Det er forresten 20 prosent sannsynlighet for at objektet treffer Månen i 2003 og 3 prosent sjanse for at det treffer Jorden i løpet av ti år, skyter Brekke inn. Men det er ingen fare for dommedag:

-Er det skrap fra en rakett, har det ingen betydning for oss mennesker. Skrotet vil stort sett brenne opp i atmosfæren, beroliger romeksperten.

(NTB)