Den påtroppende presidenten for Europakommisjonen valgte å trekke hele navnelisten, da Europaparlamentet i forrige uke truet med å gjøre det for ham.

De liberale, grønne og sosialistiske partiene i EUs folkevalgte organ var rede til å bruke den såkalte «atomknappen», retten til å stemme ned hele Europakommisjonen, i protest mot valget av italieneren Rocco Buttiglione som justiskommissær. Buttiglione hadde lagt seg ut med parlamentarikerne med sine synspunkter på blant andre kvinner og homofile.

Flere endringer

Men når Barroso først hadde fått og fordøyd nesestyveren, bestemte han seg for å gjøre også flere endringer.

Italias statsminister Silvio Berlusconi skal ha trukket Buttigliones kandidatur, og ventes onsdag å foreslå utenriksminister Franco Frattini som ny kandidat.

I går ble det kjent at Barroso har bedt Latvias regjering trekke Ingrida Udre. Også hun hadde fått problemer med europaparlamentarikerne, blant annet fordi hun kan være innblandet i en korrupsjonsskandale på hjemmebane. Latvia har fremmet tidligere statsråd Andris Piebalgs som ny kandidat.

Om han også overtar ansvarsfeltet som var tiltenkt Udre, skatt og toll, er ikke gitt. Barroso kan komme til å gjøre indre rokeringer.

I slutten av uken

Barroso har også antydet andre endringer. Europaparlamentarikerne hadde betenkeligheter over hollandske Neelie Kroes (konkurranse), ungarske Laszlo Kovacs (energi) og danske Mariann Fischler Boel (landbruk). En eller flere av disse kan være på vei ut planken. Men et av Barrosos problemer er at denne operasjonen kan redusere den allerede lave kvinneandelen i Kommisjonen.

Det er ventet at Barroso lufter sin nye navneliste for EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag denne uken.

De nye kandidatene må gjennom en høring i Europaparlamentet, hvorpå EUs folkevalgte skal godkjenne hele kollegiet. Parlamentet er samlet til plenumsmøter i Strasbourg fra 15. til 18. november — og prosessen ventes gjennomført da.