Husker du lille Yang Peiyi — den kinesiske jenten med englestemme, men med for skjeve tenner og for bollete kinn til å bli vist frem under åpningsseremonien i Beijing-OL?

Nå har karrieren hennes likevel skutt fart. Showene er riktignok ikke fullt så storslåtte som foran det fullsatte OL-stadion «Fugleredet» med tusenvis av celebre tilhørere og millioner av TV-seere. Men tilbudene tikker inn. Nylig sang hun for et fullstappet kjøpesenter i Hongkong. Nå vil alle ha en bit av syvåringen, og høre historien om hva som egentlig skjedde under OLs første skandale.

Hun er blitt vant med at det står folk utenfor skolen og venter når skoledagen er over, og vil se og snakke med henne.

Ble ikke lei seg

  • Folk spør meg gang på gang om jeg ble lei meg da jeg ikke fikk stå på scenen i Beijing. Men jeg svarer dem at nei, jeg ble ikke lei meg, svarer syvåringen til Hongkong-avisen Sunday Morning Post.

Den seriøse storavisen bruker det meste av sin førsteside til å fortelle at den lille stjernen er kommet til byen for å holde konsert - fem måneder etter at historien om OL-juks gikk verden over.

Under OL måtte hun vike plassen for Lin Miaoke, som mimet den vakre «Ode til Moderlandet» mens det var Yang Peiyis stemme vi alle hørte. Lin Miaoke fikk jobben på scenen fordi hun ble regnet som mer klassisk pen. Hun ble hyllet for den vakre stemmen, og ivrige beundrere opprettet egen fanside på nettet etter den nydelige fremførelsen.

De kinesiske arrangørene fortalte ingenting om Yang Peiyi. Da sannheten kom for en dag, lød forklaringen at de tenkte på hva som var best for Kina da de lot Lin Miaoke ta æren for sangen. Kineserne pyntet på sannheten, på samme måte som da de pyntet fyrverkeriet under showet med datagrafikk.

Men også amerikanerne pyntet på sannheten under innsettelsen av Barack Obama. 1,8 millioner mennesker i Washington trodde de hørte en kvartett fremføre John Williams' nye stykke «Air and Simple Gifts» under Obamas innsettelse. Men det de hørte, var et opptak. De verdenskjente musikerne Izhak Perlman, Anthony McGill, Yo-Yo Ma og Gabriela Montero spilte på instrumentene sine, men lyden ble ikke forsterket.

Visste ingenting

Peiyis far, Yang Huisong, sier det var naturlig for den lille jenten å bli misunnelig da hun mistet sjansen til å opptre for en hel verden.

— Hun er bare et barn. Og hun har ingen anelse om den diskusjonen hun har vært midtpunktet i, sier han.

Faren sier også at familien fint kan leve med at det bare var Peiyis stemme som kunne høres, men de ble sinte da datteren ikke i ettertid fikk æren for den vakre stemmen. Avsløringen om hvem som egentlig sang ble sensurert bort fra de nasjonale nyhetsmediene.

  • Peiyi er en smart jente. Hun har også lett for å tilgi enten det er venner eller familie, sier faren.

Selv sier Yang Peiyi at hun ikke bærer nag til Lin Miaoke.

  • Jeg var selv på OL-stadion. Det var rart å høre sin egen stemme, men se Lin Miaoke. Men egentlig var jeg ganske stolt, sier Peiyi.

Senere i år skal hun tilbake til Hongkong for å holde flere konserter. Og da skal hun opptre sammen med Lin Miaoke.

FÅR OPPREISNING: Yang Peiyi sang «Ode for Moderlandet» under åpningsseremonien til OL i Beijing, men ble regnet som for stygg til å bli vist frem. Nå skyter karrieren hennes fart.

FOTO: AFP

ERSTATTEREN: Lin Miaoke sto på scenen under åpningsseremonien til OL i Beijing, men mimet bare teksten. Nå inviteres hun til på holde konsert sammen med Yang Peiyi.

FOTO: ZHOU LIANG, AP

FÅR OPPREISNING: Yang Peiyi (til v.) sang «Ode for Moderlandet» under åpningsseremonien til OL i Beijing, men ble regnet som for stygg til å bli vist frem. Arrangørene ville heller vise frem Lin Miaoke, men hennesoppgave var bare å mime teksten. Nå inviteres hun til å holde konsert sammen med Yang Peiyi. FOTO: ZHOU LIANG, AP