Det har en stund vært kjent at fossilet av den såkalte Piltdown-fuglen som ble funnet i 1999 er en forfalskning. Nå bruker forskere avansert skanning for å forklare hvordan svindelforsøket ble satt sammen.

Forskerne tror at forfalskningen, kjent som Arkeoraptor, er en mosaikk bygget av fossiler fra minst to og muligens fem forskjellige arter. Samlingen av fossiler ble gjort til en fantasifugl slik at den skulle ha høyere verdi på markedet.

De to identifiserte fossilene var nesten tapt for vitenskapen grunnet "konstruksjonsarbeidet", sier det internasjonale forskerteamet fra USA, Canada og Kina. Arkeoraptoren fanget den vitenskaplige verdens oppmerksomhet da den ble presentert i National Geographic Society i USA i oktober 1999.

Det ble sagt at fossilet var funnet i Liaoning-provinsen i Kina. Med sin blanding av dinosaur— og fugletrekk trodde paleontologene at de hadde fanget tidspunktet i evolusjonen når dinosaurene tok sine første flyveturer. Senere viste det seg at halen var limt på før den ble solgt.

Computer-tomografi ved Universitetet i Texas blir brukt for å undersøke hvordan forfalskningen er satt sammen, skriver BBC News.(Origo)