– I henhold til grunnloven og reglene for arverekkefølge har regjeringen innsatt arvingen og kronprinsen sjeik Saad al-Abdulla al-Sabah som ny emir i landet, heter det i en uttalelse fra regjeringen som ble lest opp på kuwaitisk fjernsyn søndag formiddag.

Kuwaits tidligere emir sjeik Jaber al-Ahmad al-Sabah døde ved daggry søndag, 78 år gammel, etter lang tids sykdom.

Det er erklært en 40 dager lang landesorg i Kuwait som følge av emirens død, og alle offentlige kontorer blir fra søndag av stengt i tre dager.

Like etter at kunngjøringen om emirens død var gjort kjent søndag startet innbyggerne i Kuwait by å samle seg i sorg foran Dasman-palasset.

Kronprins

Sjeik Jaber ble innsatt som emir i Kuwait i 1977, etter først å ha vært finansminister og deretter statsminister i landet. Han var svært svak etter at han pådro seg en hjerneblødning i 2001 og ble i mai sent til USA for en operasjon i det ene beinet.

Det er med henvisning til landets grunnlov at kronprins sjeik Saad al-Abdullah al-Sabah (76) tar over for den avdøde emiren, men ettersom Saad sliter med dårlig helse forventer politiske kommentatorer at det er statsminister sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah som i realiteten vil styre det oljerike landet – slik han har gjort de siste fire årene.

Gammelt dynasti

Sjeik Jaber var den 13. emiren i et 245 år gammel dynasti som har ledet Kuwait. Emiren overlevde et attentat i 1985 da en selvmordsbomber angrep bilkolonnen hans. Sjeik Jaber selv kom unna med lettere skader, men flere av vaktene hans ble drept.

I 1990 opplevde han at Kuwait ble invadert av irakiske soldater, og landet var okkupert i sju måneder og ble innlemmet i Irak som landets 19. provins. En USA-ledet styrke avsluttet invasjonen i februar 1991.

Kuwaits emir-familie har de senere år vært under sterkt press fra USA for å innføre demokratiske reformer. Særlig etter at Saddam Hussein ble fjernet i Irak har kravet om at emir-familien i Kuwait må gi fra seg mer makt til folkevalgte organer økt kraftig.

STEPHANIE MCGEHEE
JAMAL SAIDI
NY EMIR: Kronprins Saad al-Abdulla al-Sabah er innsatt som ny emir i Kuwait.
STEPHANIE MCGEHEE