Tilstanden til den tidligere KGB-livvakten Dmitrij Kovtun er kritisk, opplyste en anonym kilde til nyhetsbyrået Interfax torsdag. Kovtun er forgiftet av et radioaktivt stoff. Men Kovtuns advokat Andrej Romasjov avviser påstanden. Romasjov sier han snakket med en av eks-livvaktens medarbeidere torsdag kveld, og at medarbeideren selv hadde snakket med Kovtun og fått vite at helsetilstanden hans var uendret.

Den tidligere livvakten var en av dem som møtte den russiske eks-agenten Aleksandr Litvninenko i London i perioden før Litvinenko ble alvorlig syk som følge av forgiftning. Den tidligere agenten ble forgiftet av det radioaktive stoffet polonium-210.

Russisk påtalemyndighet opplyste tidligere på dagen at den innleder etterforskning av det de kaller drapsforsøk på Kovtun. «Kovtun er også funnet å ha en sykdom som kan knyttes til radioaktiv forgiftning,» het det i en kunngjøring fra den russiske riksadvokaten.

Baransatte

Det er funnet spor av polonium-210 i kroppene til sju ansatte i en hotellbar i London som Aleksandr Litvinenko besøkte kort tid før han ble syk.

Britiske helsemyndigheter opplyser at de første testene tyder på at de sju ikke er utsatt for noen stor helserisiko.

– Foreløpige resultater fra sju av de ansatte som jobbet på The Pine Bar i Millennium Hotel 1. november viser at de trolig har vært utsatt for lave verdier av polonium-210, heter det i en uttalelse fra helsemyndighetene.

Anklaget Putin

Litvinenko ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210. Før han døde, beskyldte han Russlands president Vladimir Putin for å stå bak forgiftningen.

Britisk politi reiste denne uka til Moskva for å etterforske mulige spor, men understreker at det fortsatt er høyst uklart hvem som kan ha forgiftet Litvinenko.

– Det er viktig å understreke at vi ikke har trukket noen konklusjoner om metodene som ble brukt, motivet eller identiteten til dem som kan være ansvarlige for Litvinenkos død, het det i en uttalelse fra Scotland Yard.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov understreket torsdag at Litvinenko-saken ikke har påvirket forholdet mellom Russland og Storbritannia i negativ retning.

– Scotland Yards etterforskning påvirker ikke de politiske forbindelsene mellom Russland og Storbritannia, sier Lavrov til nyhetsbyrået Interfax. Mandag sa han at omtalen av saken hadde skadet forholdet Storbritannia-Russland.

Håper på avhør

De britiske etterforskerne håper å få avhøre den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj som møtte Litvinenko i London samme dag som han ble syk, men etter flere dagers venting i Moskva var møtet torsdag ennå ikke blitt noe av.

At det drøyer med møtet, skyldes åpenbart ikke vond vilje fra Lugovojs side. I en erklæring torsdag sa advokaten hans at Lugovoj står klar til å avgi forklaring til de britiske politifolkene. Senere opplyste han at møtet var utsatt, men han ga ingen begrunnelse.

Britisk politi har påvist spor av polonium-210 på nesten alle steder Lugovoj var i London – flyene til British Airways som han brukte mellom Moskva og London, hotellet der han møtte Litvinenko, hotellet der han bodde og fotballklubben Arsenals stadion, der han var til stede på en fotballkamp.

Minnestund

Venner og slektninger av Aleksandr Litvinenko samlet seg torsdag til en privat muslimsk minnestund i en moské i sentrum av London. Deretter forflyttet de seg til Highgate-kirkegården der han ble begravd i en lufttett stålkiste for å hindre stråling til bakken.

Kisten kunne ikke fraktes til moskeen på grunn av faren for radioaktiv stråling.

Blant de sørgende i moskeen var den tidligere tsjetsjenske lederen Akhmed Zakajev som var en nær venn, og et 30-tall familiemedlemmer som var kommet fra Moskva.

Den 43 år gamle tidligere agenten konverterte til islam få dager før sin død, sa hans far Walter, som er blant dem som kom til London for å delta i begravelsen.

Scanpix
DYLAN MARTINEZ
REUTERS TV
TOBY MELVILLE