Obama skal mandag offentliggjøre budsjettforslaget for finansåret 2011, som begynner 1. oktober i år.

Ifølge The New York Times er 120 budsjettposter enten fjernet eller kuttet kraftig. Likevel blir summen av alle utgiftene på budsjettet ifølge avisen på 3,8 billioner dollar, rundt 22.500 milliarder kroner.

En kilde i Kongressen forteller til nyhetsbyrået Reuters at Det hvite hus regner med et underskudd i årets budsjett på 1,6 billioner dollar. Beløpet tilsvarer nesten 9500 milliarder kroner og er langt høyere enn de 1,35 billionene som ble anslått av Kongressens budsjettkontor i forrige uke.

Obama arvet et budsjettunderskudd av George W. Bush på 1,3 billioner dollar.

Voksende underskudd

I en prognose som offentliggjøres sammen med budsjettforslaget mandag, regner Det hvite hus med at underskuddet vil falle til 700 milliarder dollar, drøye 4100 milliarder kroner, innen 2013, før det igjen vil overstige 1 billion dollar innen utgangen av tiåret.

For å forsøke å håndtere det stadig økende underskuddet har Obama tidligere forpliktet seg til ikke å fryse nasjonale utgiftsposter på budsjettet de kommende tre årene.

— Må være ærlige

Utgiftsstansen, som verken gjelder militæret, nasjonal sikkerhet eller helse, vil føre til en innsparing på 20 milliarder dollar i 2011 og 250 milliarder innen 2020, om de videreføres.

— Presidenten mener vi må være ærlige om hva som fungerer og hva som ikke fungerer, sier kommunikasjonsdirektør Dan Pfeiffer ved Det hvite hus.

Han understreker at å kutte i utgiftene er en del av det å regjere.

Skrinlegger månelanding

Et av programmene som står for fall om Obama-administrasjonen får det som den vil, er skattefradraget for barnefamilier. Ifølge Det hvite hus gjorde bare 514.000 personer, 3 prosent av de berettigede, krav på godtgjørelsen i fjor.

Det kan likevel vise seg vanskelig å kvitte seg med denne utgiftsposten. Også i fjor ble dette forslaget fremmet, og den gang satte Kongressen foten ned.

NASAs planer om å gjennomføre nok en månelanding blir også lagt på is.