Det omstridte avlyttingsloven ble vedtatt med 143 mot 138 stemmer, etter at regjeringen lovte å modifisere loven og bygge inn sterkere personvern.

Flere riksdagsmedlemmer fra de borgerlige regjeringspartiene truet med å stemme mot regjeringens forslag dersom loven ikke ble endret.

Forsvarsminister Sten Tolgfors fra Moderaterna kom kritikken i møte og forsikret tirsdag kveld at integritetsvernet i loven skulle styrkes gjennom tillegg til loven, blant annet sterkere kontroll med avlyttingsvirksomheten. Både datatilsynet og en parlamentarisk kommisjon skal ha tilsyn med avlyttingsvirksomheten. Det kan også bli aktuelt å opprette et eget personvernombud.

Omfattende avlytting

Den nye loven gir Försvarets Radioanstalt (FRA) rett til å avlytte alle telefonsamtaler og datatrafikk over kabelnett inn og ut av Sverige. Det betyr også at mye av innenlandsk e-post blir avlyttet, siden den går over utenlandske servere.

Lovforslaget har møtt voldsom kritikk fra opposisjonen og fra svenske storaviser, som mener den omfattende overvåkingen gjør Sverige til en spionstat. Også samtlige politiske ungdomsorganisasjoner har gått mot lovforslaget.

Demonstrerte

Flere hundre demonstranter troppet onsdag morgen opp foran Riksdagen i Stockholm for å vise sitt raseri mot forslaget.

– Liberalisme er ikke det samme som avlytting, liberalisme står for frihet, ropte Martina Kurin, en av mange demonstranter, ifølge nettutgaven til Dagens Nyheter.

Blant demonstrantene var det svært mange som plasserte seg på den politiske høyresiden. I tillegg til den fysiske manifestasjonen foran Riksdagen, flommet det over av sinte blogginnlegg på internett.

Trenger vi sterkere overvåkning for å være sikre? Si din mening i forumet!

SKAL OVERVÅKE: Regjeringen i Sverige har fått flertall for en ny avlyttingslov som gir Försvarets Radioanstalt, FRA, mandat til omfattende avlytting.
Fredrik Sandberg
HAR LAGRET INFO I TI ÅR: Ingvar Åkesson, generaldirektør ved Försvarets Radioanstalt, bekrefter at FRA i 10 år har lagret opplysninger om svenskers telefonsamtaler og datatrafikk, men sier at informasjonen slettes etter 18 måneder.
Claudio Bresciani / SCANPIX