Den israelske hæren anslår at minst 200 Hizbollah-krigere er blitt drept siden kampene i Libanon startet for over to uker siden.

Hærsjefen Dan Halutz mener det er blitt gjort enorm skade på militsgruppens militære kapasitet, og at den kommer til å bli varig svekket.

Beroliger Syria

Krigshandlingene i Libanon har utløst frykt for at Syria og Iran, som har forbindelser til Hizbollah-militsen, kan bli trukket inn i konflikten.

Den israelske regjeringen har imidlertid forsikret syriske myndigheter om at den ikke planlegger noe angrep på Syria, ifølge den israelske militærradioen. Beskjeden skal ha blitt formidlet til den syriske presidenten Bashar al-Assad via forskjellige diplomatiske kanaler.

Israel har innkalt rundt 15.000 nye soldater fra mobiliseringsstyrkene, men disse skal etter planen delta i kampen mot Hizbollah-militsen i Libanon.

Krever våpenhvile

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana krevde fredag en øyeblikkelig våpenhvile i Libanon.

– Vi skal nå forsøke å utarbeide en humanitær aksjon, men uten en politisk løsning, en våpenhvile, blir det svært vanskelig.

Ifølge FNs spesialutsending til Midtøsten Terje Rød-Larsen vil det bli vanskelig å få i stand en våpenhvile uten å involvere Syria og Iran.

En rekke andre land, deriblant Russland og Kina, har også krevd at det umiddelbart må innføres våpenhvile i landet. USA ønsker imidlertid ikke å legge noe kraftig press på Israel for å få landet til å innstille angrepene, og den amerikanske regjeringen har flere ganger understreket betydningen av å svekke Hizbollahs makt i Sør-Libanon.

USA har også motsatt seg en skarp uttalelse fra FNs sikkerhetsråd som reaksjon på det israelske bombeangrepet som kostet fire FN-observatører livet. Uttalelsen som til slutt ble vedtatt torsdag, nøyer seg med å slå fast at rådet er sjokkert og bekymret over det som skjedde.

Minst elleve drept

Minst elleve personer ble drept i en ny bølge av luftangrep fredag. Minst åtte personer, blant dem en blant dem en jordansk mann, ble drept i angrep mot sør. Tre personer ble drept i angrep mot Bekaadalen.

Jordaneren ble drept da en rakett traff et hus i landsbyen Kfarjouz, i nærheten av byen Nabatiyeh i Sør-Libanon, ifølge politiet.

Et ektepar ble drept i en landsby sør for byen Tyr, men angrepene gjorde det umulig å hente ut likene. I samme område mislyktes forsøkene på å redde en såret 75 år gammel kvinne ut av det sammenraste huset hennes.

Det israelske luftvåpenet gjennomførte over 27 bombetokt i et område øst for Tyr som dessuten ble rammet av om lag 300 artillerigranater fredag morgen.

Sivilforsvaret i Libanon tror det totale antallet drepte så langt ligger på rundt 1.000, noe som i så fall betyr at sivile utgjør 80 prosent av ofrene for krigshandlingene.

Også på israelsk side krever krigen stadig flere liv, men et flertall av ofrene er soldater som er drept under operasjoner inne i Sør-Libanon. Ifølge offisielle tall er 51 israelere drept hittil i krigen, av dem 33 soldater.

Røyk stiger fra landsbyen Kfarjouz fredag morgen. De israelske luftangrepene mot landsbyen kostet en jordansk mann livet.
KAMEL JABER