En selvmordsaksjonist i en tankbil fylt med bensin sprengte seg selv og bilen i luften i Bagdad tirsdag, og den voldsomme eksplosjonen førte til at deler av en bru raste sammen. Brua utgjør en av de viktigste veiforbindelsene mellom Bagdad og det nordlige Irak. Ti personer ble drept og minst seks såret i angrepet.

Den varslede amerikanske storoffensiven kommer samtidig som irakiske myndigheter har kunngjort en tøffere linje mot sunniarabiske og sjiamuslimske opprørere i landet.

Det amerikanske militæret opplyser at 16.000 amerikanske soldater og irakiske regjeringssoldater deltar i offensiven, som har fått navnet Operasjon lysende hammer. Offensiven er rettet mot sunniarabiske opprørere med tilknytning til al-Qaida i Diyala-provinsen nord for Bagdad. Offensiven startet med flere luftangrep natt til tirsdag.

Samme dag kom det også melding om at fire personer ble drept i sammenstøt mellom opprørere og amerikanske og irakiske soldater i den sjiadominerte bydelen Sadr City i Bagdad. Ifølge irakiske myndigheter var de drepte sivile irakere, en av dem en tre år gammel jente.

En amerikansk militærtalsmann avviser at de drepte var sivile, men sier det dreier seg om opprørssoldater.