VIGGO LEPOUTRE RAVN

En ny Cuba-krise er for alvor brutt ut. Foreløpig inneholder den på offisielt nivå «bare» en retorisk eskalering fra så vel amerikansk som cubansk side, men spekulasjonene strømmer fra alle verdenshjørner om, hva som vil skje, hvis det virkelig viser seg, at Fidel Castro ikke vender tilbake som eneveldig leder.

I sin første kommentar etter Fidel Castros alvorlige sykdom og lillebroren Rauls overtakelse av makten oppfordret USAs president George W. Bush cubanerne til å innføre demokrati på Cuba og rydde opp i det nåværende sosialistiske regimet.

Frykter masseutvandring

«Vi vil støtte dere i innsatsen for å danne en overgangsregjering i Cuba, som går inn for demokrati. Vi vil holde øye med dem i det nåværende regime, som forhindrer deres ønske om et fritt Cuba», sa Bush. Internt advarer hans rådgivere mot å fare for hardt frem av frykt for en masseutvandring fra Cuba, slik man har sett flere ganger tidligere i historien.

På Cuba insisterer kommunistpartiet på at det vil bevare makten og forsvare seg mot ethvert amerikansk forsøk på innblanding. Overalt gjentas mantraet om, at «revolusjonen vil fortsette».

Kommunistpartiets organ Granma slo fast, at «Raul står som sikker styrmann for nasjonen og hæren». Samtidig avviste det Bushs kommentar.

«Ordet overgang finnes ikke i cubanernes ordbok», het det.

Samme toner lød på cubansk stats-tv torsdag kveld under et debattprogram om eksilcubanernes jubelreaksjon og en mulig amerikansk aksjon.

Spekulasjoner om Fidel

Samtidig tok spekulasjonene om Fidel Castros helse til, etter at han på fjerde dag var ute av syne. Der var verken bilde— eller lydopptak av den cubanske presidenten som gjennomgikk en operasjon som følge av indre blødninger natt til mandag.

På tross av at Fidel Castro i mange tidligere tilfeller har vært ute av offentlighetens søkelys i lengre perioder av gangen, finner flere av Miamis 800.000 eksilcubanere det sannsynlig, at han allerede er død.

Heller ikke Raul har vist sig offentlig. Men i kulissene tyder alt på - ifølge den normalt velinformerte spanske avisen El País - at en komité på seks personer ledet av Raul er i ferd med å gjennomføre et institusjonelt skifte, uansett om Fidel vender tilbake eller ei.

Således trykket Granma om igjen et intervju med Raul Castro fra 14. juni, hvor lillebroderen bekreftet at Fidel Castros lederskap ikke kan arves, men kun etterfølges av partiet.

Søkelys på partiet

I lys av den hermetisk lukkede adgangen til opplysninger om Fidel Castro, vokser oppmerksomheten omkring bevegelsene i kommunistpartiet.

De seks menn i den opprettede spesialkomité er alle medlemmer av partiets sentralkomité, blant dem den 54-årige Carlos Lage, en av hjernene bak den økonomiske åpningen på 1990-tallet, og den 41-årige utenriksminister Felipe Pérez Roque, tidligere personlig assistent for Fidel Castro gjennom syv år.

Torsdag oppfordret Kina, med direkte adresse til USA, om å avstå fra innblanding i Cubas interne affærer.

Samtidig har utenlandske presse støtt på alvorlige problemer med å få innreise i Cuba. Ifølge El País har flere enn 150 utenlandske journalister søkt om adgang til å arbeide på øyen, men behandlingen av alle søknader om journalistvisum er tilsynelatende satt i bero. Et dusin journalister som forsøkte innreise på turistvisum ble nektet adgang til landet.