Taktikken som benyttes er den samme som for vel ett år siden, da senator John Kerrys innsats i Vietnam ble trukket i tvil. Fra det republikanske parti, med president George W. Bush i spissen, ble alt gjort for å sette Kerry i et dårlig lys under presidentvalgkampen.

Nå skal den garvede Pennsylvania-representanten stilles til veggs, og på en ytterliggående internettside sies det at Murtha ikke kan ha gjort seg fortjent til hedersbevisningene han mottok for sin deltakelse i Vietnam på 1960-tallet.

Denne taktikken har republikanerne brukt med hell flere ganger tidligere. Senator Kerry ble i valgkampen fremstilt som lite troverdig i sikkerhetspolitikken, og enkelte ville gå så langt som å stemple senatoren som lite patriotisk.

Angrep i system

Republikanerne gikk enda lenger under mellomvalget i 2002 da den demokratiske senatoren Max Cleland i Georgia ble hengt ut som unasjonal og ikke til å stole på fordi han kom med kritiske spørsmål. Cleland satt i rullestol etter å ha mistet begge beina og en arm under Vietnamkrigen. Han tapte sin plass i Senatet.

Sjefredaktør David Thibault i Cybercast News Service sier nå at Murthas medaljer fra 1967 har fått ny interesse fordi «kongressrepresentanten er plassert i spissen for fredsbevegelsen i USA».

– Det demokratiske parti og krigsmotstanderne har satt Murtha i spissen for fredsbevegelsen og gjort ham til talsmann for motstanden mot Irak-krigen, sier Thibault. Bakgrunnen er at Murtha mener de amerikanske styrkene bør trekkes ut av Irak i løpet av 2006.

Thibault bruker bevisst en uttalelse fra en av Murthas partikolleger som tapte et valg til Kongressen i 1982 – mot nettopp Murtha.

Fortjente medaljer

Den tidligere representanten Don Bailey opplyser til Thibault at Murtha en gang på 1980-tallet skal ha sagt at hans Purple Heart-medaljer (såret i krig) var for ingenting å regne mot Baileys to Silver Star-medaljer og hans ene Bronze Star.

Ifølge Bailey skal Murtha ha sagt at han langt fra hadde gjort seg fortjent til sine Purple Heart-medaljer. «Det jeg gjorde er for ingenting å regne mot din innsats. Jeg fikk jo bare en liten skramme på kinnet», skal Murtha ha sagt.

Bailey gjentok sine tidligere uttalelser overfor The Washington Post for noen dager siden, men Murthas egen talskvinne Cindy Abram ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Bailey.

Hun mener nettstedet til Thibault kun er ute etter å sette Murtha i et dårlig lys. – Vi er helt overbevist om at spørsmålene som nå kommer opp, bare er et nytt forsøk på å få oppmerksomheten bort fra det som skjer i Irak, sier hun.

Om Murthas medaljer sier hun i klartekst: – Det er ingen tvil om hans Purple Heart-medaljer. Vi har hele dokumentasjonen som viser at han gjorde seg fortjent til dem og at han kan bære medaljene med stolthet.

– Ikke politikk

Lederen for demokratene i Representantenes hus, Nancy Pelosi, er fortørnet over angrepene på Murtha. – Slike angrep på en amerikansk krigshelt er helt foraktelig og har ingenting med politikk å gjøre, sier hun.

Da Murtha i november i fjor kom med sine uttalelser om tilbaketrekking fra Irak, gikk pressetalsmann Scott McClellan så langt som å si at «Murtha støttet Michael Moore og den liberale fløy i det demokratiske parti».

– Murthas holdning er ensbetydende med å gi seg over til terroristene, sa McClellan. Dagen etter gikk president Bush ut og omtalte Murtha som «en utmerket person».