Etter snart en uke med uroligheter og ildspåsettelser har danske myndigheter fått nok. Justisminister Lene Jespersen oppfordrer foreldre til å ta ansvar for barna sine.

– Det er totalt uakseptabelt å oppføre seg slik i et demokratisk samfunn. Vi vil ha nulltoleranse overfor disse ungdommene. De vil bli brakt for retten, sier hun.

Les også:

Muslimer oppfordres til å boikotte danske varer

50 arrestert

Natt til lørdag var det for sjette natt på rad bråk og branner en rekke steder i Danmark. Minst 20 ungdommer mellom 13 og 18 år, de fleste med innvandrerbakgrunn, ble arrestert, skriver Jyllands-Posten.

Lørdag skulle 29 personer framstilles for varetektsfengsling etter mistanke om brannstifting og vold mot politiet. Flere av dem er siktet for å ha tent på skoler.

I København var det imidlertid roligere natt til lørdag enn de foregående nettene, melder det danske rikspolitiet.

Likevel ble det registrert i alt 28 bilbranner og 35 konteinerbranner, 14 gatebål og fem mindre branner i bygninger i den danske hovedstaden, opplyser vaktleder ved Københavnpolitiet.

Fem personer ble pågrepet og vil bli fremstilt for varetektsfengsling lørdag.

Evakuert

På Amager holdt det på å gå riktig galt, og en bygning måtte evakueres etter at flammene fra minst åtte brennende biler som sto parkert utenfor, slikket oppover husveggene.

Brannen ble imidlertid slukket natt til lørdag.

I Slagelse og Korsør kastet ungdommer stein mot brannmannskaper, mens to gutter på 14 og 17 år ble pågrepet i Kalundborg da de forsøkte å sette fyr på en garasjedør.

Også i Odense og i Birkerød på Nordsjælland ble i alt fire unge menn arrestert da de forsøkte å sette fyr på skoler.

– Avmakt

Urolighetene startet sist helg i bydelene Nørrebro og Vesterbro, der en stor del av befolkningen har innvandrerbakgrunn. Etter at 17 danske aviser igjen trykket en omstridt Mohammed-karikatur sist onsdag, spredte bråket seg til en rekke andre steder i Danmark.

Men danske myndigheter har ingen god forklaring på hva bråket skyldes. Mange mener imidlertid at nye regler som blant annet gir politiet lov til tilfeldige kroppsvisitasjoner, har ført til at innvandrerungdommer føler seg trakassert.

– Opptøyene er et uttrykk for avmakt og en dyp frustrasjon som ungdommene føler overfor makten og et samfunn som uttrykker arroganse overfor dem, sier professor og sosialpsykolog Per Schultz Jørgensen til NTB.

PÅTENT: Brannmenn forsøker å slukke brannen på Værebro barneskole i Værløse i Danmark.
SCANPIX DENMARK
MANGE BILBRANNER: En bil har blitt satt fyr på av demonstranter i Nørrebro.
SCANPIX DENMARK