På jobb for konen

NEW YORK: USAs president Bill Clinton stiller gjerne opp og driver valgkamp for konen Hillary, som er kandidat for New York ved senatsvalget. I går holdt han tale på et lunsjmøte i New York, og benyttet som vanlig anledningen til å vise at familieidyllen for lengst er gjenopprettet.

Homofile tvangsoperert

JOHANNESBURG: Kjønnsskifteoperasjoner, medisinsk tortur og kjemisk kastrasjon skal ha vært blant virkemidlene det sørafrikanske militæret brukte i sitt korstog mot homoseksualitet i apartheidtiden. Det skriver den sørafrikanske avisa Daily Mail and Guardian i en reportasje som er basert blant annet på en upublisert rapport fra Det sørafrikanske medisinske forskningsrådet MRC, menneskerettighetsorganisasjoner og interesseorganisasjoner for homofile og lesbiske. Det eksakte antallet ofre er ikke kjent, men leger som arbeidet for den tidligere South African Defence Force (SANDF) tror det dreier seg om rundt 50 kjønnsoperasjoner i perioden 1971-1989. (NTB-AFP)

Vil trykke bilder av flere pedofile

LONDON: Storbritannias største tabloidavis, søndagsavisen News of the World, vil trykke navn og bilder av ytterligere 50 straffedømte pedofile til tross for sterk kritikk. News of the World, som er kjent og beryktet som et rent snuske— og sensasjonsprodukt, har et opplag på rundt 4,5 millioner hver uke. Avisen varslet lørdag at den ville bruke flere sider til "å stille ut pedofile til spott og spe", som den selv skrev. Avisen forsvarer publiseringen med at det er det beste for barna. Avisa fikk støtte av mange mennesker som demonstrerte i London lørdag for at de britiske myndighetene skal endre lovverket slik at overgripere kan identifiseres offentlig. For en uke siden offentliggjorde søndagsavisa navn og bilde på 49 pedofile. (NTB-AFP)

Adopterte bort drapsofferets barn

OVERLAND PARK: Politiet i den amerikanske delstaten Kansas opplyste fredag at en jentebaby som forsvant for 15 år siden, har vokst opp hos bekjente av mannen som mistenkes for å ha drept barnets mor. Jenta som blir 16 i september, har bodd hos en familie i Midtvesten som ikke ante at noe var galt da de undertegnet adopsjonspapirene i 1985, betalte det de trodde var utgiftene til adopsjonen og tok til seg den lille jenta fra sin venn John Robinson. Robinson ble fredag siktet for drapet på barnets mor, Lisa Stasi, i januar 1985, og for å ha undergrave foreldreretten ved å ta med seg fire måneder gamle Tiffany Stasi ut av staten og adoptere henne bort. I fjor ble han siktet for fem andre tilfeller av drap etter at det ble funnet levninger av fem kvinnelik i metallfat på Robinsons eiendom. Lisa Stasis lik er ikke funnet. (NTB-REUTERS)

KFOR-soldat drepte 11-åring

FRANKFURT: En amerikansk KFOR-soldat erklærte seg fredag skyldig i drapet på en 11 år gammel albansk jente og seksuelle overgrep mot et annet barn. Stabssersjant Frank Ronghi, 36, kan bli dømt til livsvarig fengsel for forbrytelsene. Ronghi er fremstilt for en militær rett, og dom i saken faller mandag da en gruppe offiserer skal høre forklaringen til stabssersjanten. Forbrytelsene skal ha skjedd mens Ronghi tjenestegjorde i den internasjonale KFOR-styrken i Kosovo. Den kosovoalbanske jenta ble funnet drept ved landsbyen Vitina i det sørvestlige Kosovo i januar i år. Saken vakte sterke reaksjoner både hos sivilbefolkningen og KFOR-styrken. (NTB-REUTERS)

Gore bestemmer seg 8. august

WRIGHTSVILLE: Demokratenes presidentkandidat Al Gore vil kunngjøre sin visepresidentkandidat 8. august i Tennessee, ifølge Gores talsmann. -Denne utvelgelsesprosessen vil skje i skarp kontrast til den karneval-atmosfæren som republikanernes presidentkandidat George Bush skaper, sa Chris Lehane lørdag. Han sa at visepresidenten ennå ikke har bestemt seg for noen kandidat. (NTB-REUTERS)

Clinton provoserer palestinerne

JERUSALEM: Clintons ønske om å fytte USAs ambassade til Jerusalem har satt palestinernes sinn i kok. Arafat sier at Clinton risikerer sin troverdighet som nøytral mekler. Fredag sa Clinton i et intervju med israelsk fjernsyn at han alltid har ønsket å flytte ambassaden til Vest-Jerusalem, men at han ikke hadde gjort det av hensyn til sin funksjon som mekler i konflikten. I intervjuet truet Clinton også med å revurdere sitt forhold til Arafat og palestinske myndigheter hvis Arafat erklærer Palestina uavhengig uten enighet med Israel. Arafat skal før han reiste til Europa lørdag, ha reagert negativt på Clintons trusler om sanksjoner hvis palestinerne ensidig erklærer seg uavhengige 13. september. (NTB-AFP-REUTERS)