Spania fordømmer terrorbølgen

LEGORETTA: Spanske politikere og presse raser mot den baskiske separatistorganisasjonen ETA i forbindelse med drapet på sosialisten Juan Maria Jauregui. Spanias konservative statsminister, Jose Maria Aznar, advarer gjerningsmennene bak mordet. — Jeg håper de innser at de har god grunn til å være bekymret, sa Aznar da han overvar Jaureguis begravelse i byen Legorretta i Nord-Spania i går. Statsministeren sa også at vold på ingen måte vil bringe ETA nærmere målet om en uavhengig stat i det nordlige Spania og sørvestlige Frankrike. (NTB-AFP)

Draskovic oppfordrer til boikott

BEOGRAD: Opposisjonspartiet Serbisk fornyelsesbevegelse (SPO) oppfordrer opposisjonen i Jugoslavia til å boikotte valget 24. september. SPO, som ledes av den karismatiske, men omstridte Vuk Draskovic mener at opposisjonen burde boikotte både presidentvalget, valget på ny nasjonalforsamling og lokale valg fordi valgene ikke vil være frie og rettferdige. Regjeringen i Montenegro har allerede oppfordret til boikott av valget, og SPO mener at resten av opposisjonen er etisk forpliktet til å støtte Montenegro. (NTB-AFP)

Atomprøvefelt stengt

KURTSJATOV: Verdens største atomprøvefelt i Kasakhstan ble søndag endelig stengt ved sprengning. Men arven, de dødelige sykdommene, bæres videre. En kontrollert sprengning stengte anlegget for atomprøvesprengning ved byen Semipalatinsk, i Kasakhstan. Under Den kalde krigens dager, 1949-1989, ble mer enn 500 kjernefysiske eksplosjoner utført her i Degelen-fjellene. Stengningen av atomprøvefeltet er en del av et amerikansk-kasakhstansk samarbeidsprosjekt. (NTB-REUTERS)

Trøbbel med lekkasjer og hjul

PARIS: Concorde-flyet har ofte hatt problemer med eksploderte dekk, og det har ofte satt sikkerheten på spill for det supersoniske jet-set flyet, avslørte avisen Sunday Times i går. I 1981 fastslo amerikanske luftfartsmyndigheter i en rapport, at det mellom juni 1979 og februar 1981 ble konstatert fem tilfeller der en katastrofe kunne ha skjedd som følge av eksploderte dekk. Siden 1988 har de syv britiske Concorde-flyene 12 gange opplevet at landingsdekk eksploderte. Den franske lufthavarikommisjonen opplyser at flammene som ble observert i Concorde-flyet sannsynligvis kom fra en drivstofflekkasje, ikke fra motorene som tidligere antatt. Etterforskerne opplyser også at en av flydelene som ble funnet på landingsbanen var en del av drivstofftanken. Søndag ble en British Airways Concorde-flight forsinket i over en time på grunn av feil med drivstofftilførselen.

3000 farmer over til svarte

HARARE: Regjeringen i Zimbabwe vil umiddelbart fordele 3.000 farmer eid av hvite til svarte landløse bønder. Beslutningen ble tatt på et ekstraordinært regjeringsmøte, rapporterer den statlige fjernsynskanalen i landet. I juni ble 804 gårder tatt over av regjeringen for distribusjon blant landløse. (NTB-AFP)

Milepæl i koreansk samarbeid

SEOUL: En milepæl i koreansk historie ble skrevet søndag da Nord- og Sør-Korea ble enige om å opprette et forbindelseskontor på den sterkt bevoktede grensen mellom de to landene. -Møtet var ærlig, forhåpningsfullt og produktivt, og vi fant ut at våre posisjoner ikke var så altfor forskjellige, sa den sør-koreanske viseministeren for kultur og turisme, Kim Soon-Kyu søndag. De to koreanske statene er blitt enige om å erklære en felles avtale mandag morgen. - (NTB-REUTERS)

Til topps for St. Patrick

WESTPORT: Siste søndagen i juli hvert år vandrer tusenvis av mennesker, de fleste barbent, til topp på fjellet Croagh Patrick i Vest-Irland for å minnes Irlands helgen og skytsengel St. Patrick. St. Patrick levde fra 386 til 461, og beretningen om ham er overgrodd av legender. En av legendene går ut på at han fra dette fjellet i 441 sendte alle Irlands krypdyr til undergang. I går deltok 25.000 mennesker i pilegrimsmarsjen, deriblant disse to nonnene.