Norske spesialstyrker hjelper det afghanske sikkerhetspolitiet ANSF med å få kontroll over Kabul, etter at Taliban angrep på flere steder. Det melder flere internasjonale medier.

Norske styrker var nylig med på å omringe og drepe Taliban-angriperne sammen med det afganske sikkerhetspolitiet, ifølge Telegraphs korrespondent i Kabul.

Kampene pågikk i to timer før de fikk kontroll på situasjonen. Talibansoldatene hadde ikke tatt seg inn i selve området, men hadde tatt kontrollen over et vaskeri på utsiden, skriver avisen.

Mentorer

Ifølge Reuters ga de norske soldatene instruksjoner, mens det var de afghanske sikkerhetsstyrkene som drepte opprørerne. Fem personer ble drept i aksjonen, mens 17 ble skadet.

— Norske spesialstyrker er mentorer for det afghanske sikkerhetspolitiet, sier oberstløyntnant John Espen Lien, som ikke vil bekrefte direkte om norske soldater er involvert i forsvaret av Green Village.

— Ut over det kan vi ikke kommentere pågående operasjoner.

Sårede barn

Angrepene skjedde like etter at President Barack Obama hadde forlatt den afghanske hovedstaden. Presidenten kom på et overraskelsesbesøk for å skrive under en avtale med president Hamid Karzai, og det var dessuten ettårsdagen for aksjonen som drepte Osama bin laden. Like etter at Obama forlot byen, slo Taliban til på flere steder, blant annet Green Village, som er et privat, strengt bevoktet område i Kabul.

Ingen koalisjonsstyrker ble såret i angrepene, men International Security Assistance Force (ISAF) melder at flere afghanske sivile ble drept og mange barn ble såret, de fleste fra en skole i nærheten.

— Det er verdt å merke seg at afganske sikkerhetsstyrker tok ledelsen i å slå ned angrepet, sier ISAF-General Carsten Jacobson i meldingen.