— Ingen er skadd, men nordmennene føler at de er i krig, sier sjefen for den norske ISAF-styrken oberst Ivar Magne Sakserud.

Les også Strøm-Erichsen: - Ingen nordmenn såret og - Farligere fremtid for norske ISAF-soldater

Kampene startet lørdag i Ghowrmach-distriktet litt vest for Maimana, der de norske Afghanistan-soldatene har sin base. Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide i forsvaret bekreftet mandag kveld overfor NTB meldingene om skyting.

– De norske soldatene inngikk i en omfattende operasjon i samarbeid med afghanske regjeringsstyrker, sa Eide på telefon til NTB fra Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger. Han var tilbakeholden med flere opplysninger, fordi operasjonen ikke var avsluttet.

Forsvaret bekrefter

Men han bekreftet at kampene fant sted et stykke vest for Maimana i den nordafghanske Badghis-provinsen. Ingen norske er drept eller skadd i skytingen, het det i en pressemelding fra Fellesoperativt hovedkvarter mandag.

– De norske soldatene, som var sammen med afghanske styrker, skjøt mot og traff to av de rundt 20 opprørerne. Det er ikke kjent hvordan det gikk med dem som ble truffet. Ingen nordmann ble skadd, opplyser hovedkvarteret.

– Deler av den norske styrken, rundt 60 mann, var direkte involvert i kamphandlinger i løpet av dagen. Styrken ble tatt under ild da den var under framrykking og besvarte ildgivningen. Motstanderen brukte håndholdte rakettkastere og andre våpen, het det videre.

- Imponert

Generalmajor Roar Sundseth, som er nestkommanderende ved Fellesoperativt hovedkvarter, sier seg imponert, men ikke overrasket over de norske soldatenes profesjonelle opptreden i kamp.

– Dette viser at utdanningen og treningen vi gir våre soldater er meget god, mener han.

Norge deltar i operasjonen i Nord-Afghanistan med 186 soldater fra den hurtige reaksjonsstyrken QRF, 24 fra gjenoppbyggingsteamet PRT i Maimana og rundt 40 fra støttegruppen NSG. I tillegg deltar afghanske, latviske, tyske, spanske og ungarske soldater.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bekrefter at nordmennene har vært i kamp. Den internasjonale ISAF-styrken er satt inn til støtte for regjeringshærens operasjon med sikte på å få kontroll over Ghowrmach og hindre framvekst av opprørselementer.

bt.no følger saken

INGEN SKADD: De norske ISAF-soldatene Mads, Rashid og Lars er tre av medlemmene i den norske gjenoppbyggingsstyrken (PRT) i Nord-Afghanistan som daglig patruljerer de støvete bygatene i byen Meymaneh. Norske soldater har vært i hard kamp i Badghis-provinsen vest for Meymaneh, opplyste Forsvaret mandag. Ingen nordmenn er drept eller skadd i kampene (Arkivfoto: Heiko Junge, SCANPIX/REUTERS)
60 NORDMENN I KAMP: Afghanske regjeringssoldater undersøker et hus på leting etter opprørere. Rundt 60 nordmenn skal ha deltatt i kampene der det kom til heftig skyting mellom FN-soldater og afghanske opprørere. (Foto: Goran Tomasevic, SCANPIX/REUTERS)