-Vi har tre nordmenn som vi ikke vet hvor befinner seg. Vi har ikke fått tak i dem, men har satt store ressurser i sving for å få oversikt over hvor de kan være, forteller Ole Breidal, kulturattache ved den norske ambassaden i Beijing. En tekstmelding sendt to dager før jordskjelvet er det siste registrerte livstegnet fra følget på seks, som foruten de tre nordmennene består av en amerikaner, en tysker og en spanjol.

-Minst en fra UiB

Minst en av dem er student ved Universitetet i Bergen, fortalte professor Gunnar Håland til BT i går.

— Det siste jeg hørte var at han skulle dra på en tur til Lake Lugu, sier Håland.

26-åringen studerer antropologi, og er ved Yunnan Nationalities University i Kunming som et ledd i et utvekslingsprogram mellom Universitetet i Bergen og kinesiske universitet.

– Hvis de var i selve Lake Lugu-området er det ikke problematisk, fordi husene der ligner på gamle norske laftehus med to, toppen tre etasjer. Om de har gått i fjellet, så ville de nok også bodd i liknende hus hos lokalbefolkningen. Så jeg tror ikke det er noen fare, sier Håland.

Ikke meldt savnet.

— De er ikke meldt offisielt savnet, og vi håper at de bare er blitt avskåret fra kommunikasjonsmidler. Området de er i har ikke mobildekning til vanlig, og forhåpentligvis er de ikke rammet direkte av jordskjelvet- men er bare uten mulighet til å få gitt beskjed om hvor de er, sier Breidal til bt.no.

Hovedarbeidet nå går ut på å samle informasjon fra venner av studentene, lokale myndigheter og koordinere samarbeid med amerikanske myndigheter.

-Det er vanskelig å vite hvor de kan befinne seg, så nå prøver vi å finne ut den eksakte reiseruten de kan ha tatt, sier Breidal.

Uviss returplan

Det er gitt ulike tilbakemeldinger fra venner og bekjente om når følget hadde tenkt å være tilbake. Noen sier at nordmennene planla å være tilbake for å delta i 17.mai-feiringen, men i følge Breidal er det gitt flere motstridende beskjeder rundt dette.

— Noen har sagt at de i utgangspunktet planla å være tilbake 17.mai, ja, men vi har også fått flere tilbakemeldinger fra venner som sier at følget ikke ville legge noen spesifikk plan om returtidspunkt, så vi ser det som usikkert hva den opprinnelige planen var, sier kulturattacheen.

Tar saken alvorlig

Den norske ambassaden har flere personer i sving for å undersøke saken.

— Vi har to personer fra ambassaden som lørdag dro til Kunming, byen hvor nordmennene studerer, for å snakke med venner av dem og kartlegge mest mulig av den eksakte reiseruten. I tillegg drar ytterligere to personer fra ambassaden til Cheng Du i dag, for å få snakket med lokale myndigheter og koordinert et samarbeid.

En mann går gjennom ruinene av en bygning i den jordskjelvrammede byen Beichuan i Kina. Mannen leter etter sin åtte år gamle datter som er savnet etter at en skole raste sammen i byen etter jordskjelvet mandag.
SCANPIX