Det sier to soldater som deltok i den britiske operasjonen for å komme den skandinaviske styrken i Meymaneh-basen til unnsetning, til Aftenposten.

I et intervju med avisen Reading Chronicle sier den 18 år gamle Matt Snow og den 19 år gamle Richard Green hvordan de etter all sannsynlighet reddet livet til styrken.

— Nordmennene sto overfor en så godt som sikker død inntil operasjonsstyrken fra Royal Gloucestershire, Berkshire and Wiltshire Light Infantry (RGBW) slo til med en flåte på fem helikoptre og to Hercules transportfly, sier Snow til avisen.

Han forteller at de beleirede skandinavene - hvorav flere var hardt skadd - hadde begynt å legge ut claymore-miner mot mobben som ville storme basen. En av de norske soldatene unnslapp så vidt døden da han fikk en kule gjennom hjelmen.

Den unge britiske soldaten beskriver unnsetningsoperasjonen som å være med i en film, akkurat som helikoptersekvensen i Black Hawk Down.

– Da vi kom, tok vi rett og slett over. Det var soldater som hadde vært i hæren i 18 år som bare kikket opp mot oss og sa «takk og lov for at britene er her,» sa Snow.

Kommandørkaptein Thom Knutstad ved fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger bekrefter overfor Aftenposten at situasjonen var svært dramatisk og at de norske styrkene forberedte seg på å motstå et angrep med claymore-miner.

Han understreker at dette ikke er miner som er forbudt i henhold til Ottawa-konvensjonen, men sprengladninger som utløses på kontrollert vis.