— Folk lider der nede - det trengs både rydding og søking, så dette må skje raskt. Vi har kompetanse og utstyr, og er klare til innsats, sier leder i redningsteamet Norwegian search and rescue team (NORSAR), Ove Syslak.

Jordskjelvet i Nepal har så langt krevd over 1400 menneskeliv, og man frykter at tallet vil stige til over 4000. I tillegg er anslagsvis 45.000 mennesker skadet. Mange hus har rast sammen, og dødstallet vil trolig stige enda mer ettersom redningsmannskaper får søkt gjennom ruinene.

Nå står norske redningshunder og omkring 40 personer fra redningsteamet klare til avreise, dersom UD gir klarsignal.

— Vi har egentlig satt oss i beredskap selv, fordi UD har sagt de vurderer å sende oss, forteller Syslak.

Har ikke vært utenlands på 12 år

Kun tre minutter etter at Nepal selv ba offisielt om hjelp, fikk han telefonen fra UD om at det kan bli aktuelt å sende norsk hjelp til landet. For å vinne tid, tok Syslak kontakt med alle Norsars folk og informerte dem om situasjonen.

— 40 mennesker har sagt at de kan stille. I tillegg vil vi ta med oss omkring seks hunder, dersom vi reiser, sier lederen.

Han forteller at de ikke har vært utenlands på oppdrag siden 2003. Da var det Iran som fikk bistand, etter et større jordskjelv.

Syslak mener de har det som trengs for å gjennomføre en god redningsaksjon i Nepal. Skjelvet har blant annet utløst flere skred ved Mount Everest, og minst ti mennesker er bekreftet døde etter at base camp ble delvis begravd av snømassene.

— Vi har mye å bidra med på dette området. Vi er vant til værforholdene og temperaturene som vil være der, og har også hunder som er trent til å søke i snøskred, som også har gått i fjellene der borte, sier han.

Flere norske fjellklatrere i området

Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk har sju nordmenn på Mount Everest. Alle er i god behold, men det er vanskelige forhold på fjellet.

Fem norske fjellklatrere befinner seg i camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Det er også flere andre internasjonale ekspedisjoner og lokale fjellguider, såkalte sherpaer, på stedet.

— Det er ingen av våre gjester, guider eller lokale medarbeidere som er fysisk skadd, sier Kolderup til NTB.

Lederen Lokbijay Adhikari ved det nasjonale geologisenteret sier at det er registret 65 etterskjelv i de første åtte timene etter det første store jordskjelvet klokken 12 lørdag lokal tid.

- Mange har mistet sine kjære

Syslak vil selv reise ned som teamleder, og håper nå på en avgjørelse innen svært kort tid.

Utenriksminister Børge Brende sier lørdag at det internasjonale samfunnet nå må trå til for å hjelpe.

— Våre tanker går til dem som er rammet og til det nepalske folk. Det er mange som har mistet sine kjære og enda flere som er skadd og som opplever store ødeleggelser av hjem og byer, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Enorme ødeleggelser

Nepals hovedstad Katmandu er hardt rammet av jordskjelvet. Enkelte områder beskrives som fullstendig ødelagt.

Gamlebyen i Katmandu preges av sammenraste bygninger. Redningsarbeidere og familiemedlemmer leter etter savnede. Sykehuset har måttet flytte senger med skadde ut på gata, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Det fortelles også om hotellet Hotel Budget som er fullstendig rast sammen med mer enn 50 gjester som fortsatt var inne i bygningen.

Store deler av byen mangler strøm, og telefonnettet er slått ut.

Flere i beredskap

Han legger til at det nå er viktig å få oversikt over hva som er behovene slik at hjelpeinnsatsen kan settes inn så raskt og effektivt som mulig.

— Midlene vil bli kanalisert gjennom FN-systemet og frivillige organisasjoner. Vi følger situasjonen tett og vil vurdere å bidra ytterligere når vi vet mer, fortsetter han.

Den norske beredskapsstyrkenNORCAPhar allerede fått forespørsel om å bistå, og den er i gang med forberedelser, opplyser Utenriksdepartementet. Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er i beredskap for å sende ut personell, men har så langt ikke blitt spurt.