Ordren kommer fra høyeste hold, og ble gitt fredag, skriver den israelske avisen Ha'aretz.

Ifølge avisen ble TIPH-observatørene, som ledes av Haugesunds politimester Karl-Henrik Sjursen, torsdag oppfordret til å stanse patruljeringen rundt Patriarkenes grav. Fredag ble oppfordringen omgjort til ordre.

Deler av markedet i gamlebyen ble samtidig erklært for lukket militært område.

Det lykkes søndag morgen ikke NTB å komme i kontakt med Sjursen eller andre ved TIPHs hovedkvarter i Hebron, for en kommentar til saken.

Angrep observatører

TIPH-observatørenes arbeidsforhold i Hebron, der 450 fanatiske bosettere har slått seg ned i sentrum av en by der det bor 120.000 palestinere, har lenge vært vanskelige.

Det hele toppet seg da bosettere 17. august angrep bilen til to av TIPHs kvinnelige observatører, og kastet en tung stein inn frontruta på bile de kjørte. Den ene av observatørene var norsk og den andre dansk.

Angrepet var bare det siste av mange, men fikk Sjursen til å stanse patruljeringen i den jødiske enklaven i Hebron. Samtidig gikk TIPH-sjefen offentlig ut og tok et kraftig oppgjør med bosetterne og de israelske styrkene som beskytter dem.

— Så å si hver eneste dag angriper jødiske bosettere våre patruljer, og den israelske hæren står bare og ser på. Bosetterne i Hebron nyter fullstendig immunitet og kan handle uten fare for å bli straffeforfulgt, sa Sjursen.

Spionanklage

Angrepene og truslene mot TIPH økte betydelig da anonyme israelske sikkerhetskilder anklaget den norskledede observatørstyrken for å spionere for militante palestinske grupper som Hamas.

Sjursen betegnet anklagen som «en fullstendig løgn» og «en skitten usannhet», men konstaterte samtidig at skaden alt var gjort, og at bosetternes angrep ble mye mer voldelige.

De fanatiske bosetterne har alltid sett på TIPH som sine fiender, og har akkompagnert steinene de har kastet mot de ubevæpnede observatørene med skjellsord som «nazister», «Gestapo» og «SS».