De norske observatørene peker spesielt på at regjeringen brukte alle midler for å ødelegge for opposisjonens valgkamp. Valgavviklingen led også under en fullstendig utilstrekkelig infrastruktur, heter det videre.

— Observatørene konkluderer med at presidentvalget ikke møtte de allment aksepterte nøkkelkriteriene for frie valg. Presidentvalget i Zimbabwe i mars 2002 ble gjennomført i et klima preget av sterk polarisering, politisk vold og en meget mangelfull valgadministrasjon, sa lederen for de 25 norske observatørene, Kåre Vollan, til pressefolk i Harare tirsdag.

Den norske observatørgruppen var den største som fulgte valget i Zimbabwe, etter at EU trakk sine observatører tilbake. EU nektet å overvåke valget, etter at Zimbabwes president Robert Mugabe hadde insistert på at visse land skulle holdes utenfor den europeiske observatørgruppen.

Vollan la fram sine konklusjoner samtidig som opptellingen etter presidentvalget pågikk for fullt. Flere hundre personer skal være arrestert for fusk under det omstridte og kaotiske valget.

(NTB)