— De har knust vinduene våre og TIPH forlater nå Hebron midlertidig, sier Arnstein Øverkil til NTB.

Øverkil leder den internasjonale styrken som teller drøyt 70 ubevæpnede observatører fra Norge, Sverige, Danmark, Italia, Sveits og Tyrkia. Den norske kontingenten er størst.

Elleve dansker ble evakuert til Tel Aviv i forrige uke, da striden om Jyllands-Postens karikaturtegninger av profeten Muhammed blusset opp.

Onsdagens angrep mot TIPH-hovedkvarteret i Hebron kom likevel svært overraskende, sier Øverkil.

— Vi trodde at det hadde roet seg, sier han. Hvor TIPH-observatørene tok veien onsdag ettermiddag, vil han ikke ut med.

— Det skal vi opplyse senere, sier Øverkil.

Skoleunger TIPHs norske pressetalskvinne, Gunhild Luise Forselv, bekrefter at observatørene ble tatt på senga av de steinkastende ungdommene.

— Dette kom helt overraskende på oss. Det ser ut til å være skoleunger. De har verken plakater eller bannere, og roper heller ikke slagord, fortalte Forselv til NTB mens det fortsatt pågikk.

Palestinsk politi kom raskt til stedet, og fikk etter hvert hjelp fra israelske soldater til å holde ungdommene på avstand.

— Det er i seg selv helt unikt. Jeg har aldri tidligere opplevd at bevæpnede palestinere og israelere har samarbeidet slik, sier Forselv.

Truende

TIPH-observatørene opplevde en stund situasjonen som svært truende.

— Det gikk ganske voldsomt for seg, men de nøyde seg med å kaste stein. Det ble ikke kastet brannbomber, forteller Forselv.

Flere av ungdommene tok seg også forbi porten, og ramponerte flere parkerte biler. Ingen skal ha kommet til skade under angrepet.

Ledere og representanter fra en rekke palestinske grupper, blant dem Hamas, strømmet raskt til i et forsøk på å roe ned de steinkastende ungdommene.

Hamas-bistand - En av de lokale Hamas-lederne er inne hos oss, og flere andre grupper, blant dem al-Aqsa-martyrenes brigader, har lovet å beskytte oss, fortalte Forselv mens demonstrasjonen fortsatt pågikk.

Forselv bekrefter at angrepet kom som en overraskelse, og at TIPH trodde at bråket omkring karikaturtegningene av profeten Muhammed var i ferd med å legge seg.

Onsdag morgen begynte begynte observatørene derfor å patruljere igjen, etter å ha holdt en lav profil de siste dagene.

Selv om palestinske ledere og grupper lovet å slå ring om TIPH-observatørene, gikk det rykter om nye demonstrasjoner.

Spent situasjon

TIPH-styrken har vært stasjonert i Hebron siden 1994, da en fanatisk jødisk bosetter massakrerte 29 palestinere i en moské i byen.

Israel okkuperte Hebron under seksdagerskrigen i 1967, og året etter okkuperte en gruppe amerikanske jøder et hotell i sentrum av byen.

Selv om Israel overlot Hebron til de palestinske selvstyremyndighetene i 1997, bor det fortsatt 400 bosettere i byen, beskyttet av israelske soldater og omgitt av 120.000 palestinere.

TIPHs oppgave er å overvåke den spente situasjonen, og rapportere om hva som skjer.