– Vi kan bekrefte at Fosse og Gilbert er ute av Gazastripen og i trygghet i grensebyen Rafah. I Norwac er vi lettet over at de har kommet seg ut, sier John Eivind Jensen i hjelpeorganisasjonen Norwac til NTB.

Fosse og Gilbert har jobbet ved al-Shifa-sykehuset på Gazastripen siden nyttår. Der har de gitt akuttmedisinsk hjelp til sårede palestinere døgnet rundt, samtidig som de har fungert som nyhetsformidlere for verdenspressen.

De har tidligere uttalt at de er slitne og fortvilet etter tiden i krigssonen, men at det samtidig er hardt å dra fra Gaza.

– Men de er glade og lettet og gleder seg til å komme i kontakt med familiene sine, sier Jensen.

Nye inn

Samtidig som Fosse og Gilbert forlater området, har de norske legene Muhammad Abu Arab og Johannes Brattebø nå kommet seg inn i Gaza. Fra før er anestesisykepleieren Dagfinn Bjørklid på Gazastripen, sier Jensen.

Arab er til vanlig lege ved Ullevaal universitetssykehus. Han skal hjelpe de sårede på Gazastripen sammen med kollega Johannes Brattebø fra Voss sykehus.

Andre forsøk

Gilbert og Fosse prøvde å forlate Gazastripen torsdag, men kolonnen med flere ambulanser måtte returnere til Gaza by da israelske styrker skjøt varselskudd etter bare 2 kilometer.

Norwac understreker at organisasjonen er strålende fornøyd med jobben de norske legene har gjort på Gazastripen. Jensen sier belgiske myndigheter nå jobber med å få flydd ut sårede palestinere og i den forbindelse har konsultert Norwac for å dra nytte av organisasjonens kompetanse i området.