— Leser man norske aviser, skulle en tro at valget i USA står mellom de to demokratiske kandidatene Hillary Clinton og Barack Obama. Det er ikke tilfelle, det finnes en mann til, og han heter John McCain, sier tidligere redaktør og USA ekspert Per Egil Hegge.

Han holder en knapp på at den republikanske kandidaten blir USAs neste president.

Også førsteamanuensis i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Gunnar Grendstad mener at norsk presses dekning av det amerikanske valget er ubalansert.

— Demokratene ser ut til å få mye større spalteplass enn republikanerne. Det kan selvfølgelig forklares med at kampen mellom de to demokratiske kandidatene ennå ikke er avgjort, men det er ikke den eneste forklaringen. Demokratene står overfor et valg mellom to atypiske kandidater, en kvinne og en farget mann. Det er i seg selv oppsiktsvekkende. Etter åtte år med Bush ønsker mange en forandring, ikke minst journalistene, sier Grendstad.

Obama kom seilende inn i valgkampen som et friskt pust, og journalister har ifølge Grendstad alltid sans for det nye.

Underdog

Journalistundersøkelsen som er utført av Respons for Nordiske Mediedager, viser at 51 prosent av norske journalister og 42 prosent av redaktørene foretrekker Obama. Ikke fult så mange vil ha Hillary Clinton som neste president i USA.

— Mediene har sans for outsidere, og spesielt outsidere som har sjanse til å gå forbi regjerende ledere, noe Obama kan gjøre, sier Grendstad.

Historien viser at outsiderne ofte kommer vinnende ut av primærvalgene i det demokratiske parti. For eksempel var Bill Clinton et ubeskrevet blad under primærvalget i 1992. Han overvant de dårlige oddsene og ble partiets kandidat.

- Venstrevridde

Mens hovedtyngden av de norske journalistene ønsker seg en demokratisk kandidat, er det kun to prosent som foretrekker republikaneren John McCain.

— Det er en kjent sak at norske journalister er venstrevridde. Det amerikanske demokratiske partiet passer inn i det norske sosialdemokratiske idealet, og kan forklare hvorfor så mange journalister foretrekker demokratene fremfor republikanerne, sier Grendstad.

Per Egil Hegge mener dette er et dilemma for norske pressefolk, fordi mange demokrater ligger langt til høyre for de mest konservative partiene her hjemme.

Publikum ser ut til å mene det samme som journalistene. Folk er riktignok langt mer usikker i valget mellom de to demokratiske kandidatene. Det som imidlertid er klart, er at bare fire prosent foretrekker John McCain som USAs neste president.

Tirsdag er det et nytt og viktig primærvalg i Pennsylvania. Hillary Clinton har et lite forsprang på Barack Obama, men ingenting er avgjort for den populære outsideren i amerikansk politikk og norsk presse.

Hvem foretrekker du som amerikansk president etter presidentvalget i USA til høsten?

Redaktørene Journalistene Publikum
Hillary Clinton 38% 31% 39%
Barack Obama 42% 51% 40%
John McCain 2% 2% 4%
Andre 2% 2% 1%
Ikke sikker 16% 14% 16%
Antall spurte 250 500 800

Lar norske journalister egne meninger påvirke dekningen av presidentvalget? Si din mening i kommentarfeltet!

POPULÆR I NORGE: Barack Obama er storfavoritt blant norske journalister og redaktører, viser undersøkelse.
JIM YOUNG / REUTERS
SOLID ANDREPLASS: Hillary Clinton er mer populær blant redaktører enn journalister.
TIM SHAFFER
HVEM SA DU? Bare to prosent av norske redaktører og journalister vil foretrekke John McCain som president.
BRIAN SNYDER