.

Klokken 05.30 steg de fire helikoptrene til værs fra leiren i Lebane, med kurs for landsbyen Stanica Banica. Om bord var soldater som skulle sikre landsbyen inntil kompani C kunne være på plass.

De norske soldatene hadde observert at alarmen gikk blant lokalbefolkningen hver gang noen fra KFOR nærmet seg. Dette tolket de som tegn på at man hadde noe å skjule.

Drenica-dalen tilhørte UCK-geriljaens kjerneområde. I dag tilhører dalen den norske KFOR-bataljonens ansvarsområde. Én av oppgavene er avvæpning av ytterliggående elementer.

Poenget med å bruke helikoptre var å hindre at noen rakk å varsle, eller stikke seg vekk.

Fant våpen Da norske journalister fløy over området sto pansrede norske personellkjøretøy parkert flere steder, og norske soldater hadde opprettet veisperringer.

På gårdene foregikk gjennomsøk, og enkelte våpen ble funnet.

Som nestkommanderende for den norske bataljonen, major Sverre Bae, forklart tidligere i uken:

— Med vennlighet og god folkeskikk kommer man langt.

Filmet Forsvarets såkalte Combat Camera Team var med og filmet hele aksjonen, en nyskapning basert på amerikansk modell.

Den norske helikoptervingen heter formelt Luftforsvarets innsatsstyrke, LIS, og ledes av oberstløytnant Arvid Josefsen (36) fra Stjørdal.

De fire helikoptrene skal i første rekke stå til disposisjon for den nye KFOR-sjefen, den norske generalløytnanten Thorstein Skiaker, som overtar fredag.

På rekordtid er det bygd opp en leir for helikoptrene og staben på 45 mann, på stedet der det norske ingeniør— og logistikkompaniet holder til, en halv times kjøring fra provinshovedstaden Pristina.

55 millioner koster det å holde helikoptervingen i Kosovo i seks måneder, det tidsrom Norge har ledelsen for KFOR sammen med Danmark.