UD vil fredag morgen være på plass med et team for å hente ut nordmenn fra Gazastripen. Til sammen skal 400 utlendinger få slippe ut av det palestinske området.

Dette ble bekreftet av en tjenestemann fra det israelske forsvaret torsdag. Også Norges representant i det palestinske området Tor Vennesland sier han har fått vite at det er planlagt en større uttransportering av utenlandske statsborgere på det nordlige krysningspunktet ut av Gaza.

– Vi kommer til å være der med et norsk team halv åtte lokal tid, og andre lands statsborgere kommer også til å bli fraktet ut samtidig, sier Vennesland til NRK.

Ingen garantier

– Vi har jobbet lenge med å få brakt nordmennene som er på Gazastripen ut av området, og vi har nå fått signaler om at noen kan reise fredag, sier pressevakt Anders Rikter i Utenriksdepartementet (UD) til NTB.

Rikter understreker at ingenting kan garanteres.

– Vi kan ikke forskuttere noe som helst. Vi har fått signaler om at nordmennene skulle få forlate Gazastripen tidligere, men det har ikke skjedd. Vi har jobbet hardt for å få til dette og er spente på morgendagen, sier Rikter.

Sju nordmenn

Peter Lerner i det israelske militæret sier nordmenn er blant de utledningene som får forlate Gaza. I tillegg er det snakk om amerikanere, russere og tyrkere.

– Av erfaring vet vi at alle utlendinger reiser i slike situasjoner, sier han.

Det skal være sju norskpalestinere som sitter innesperret på Gazastripen og som venter på hjelp fra norske myndigheter for å komme seg til Norge.

Blant disse er en familie på fem, der flere av familiemedlemmene allerede har fått tillatelse fra israelske myndigheter til å reise ut. Familien venter imidlertid med å reise til alle er klarert.

Kan bli opptrapping

Mange av de utenlandske statsborgerne på Gazastripen er ektefeller eller barn av palestinere bosatt der. Ingen av norskpalestinerne som befinner seg i Gaza, er fastboende i området.

At utlendingene nå får reise, kan tolkes som ledd i forberedelsene til å trappe opp angrepene på Hamas’ institusjoner og ledere