De norske grafikerne er en sikkerhetsrisiko, mener israelske myndigheter.

-Denne begrunnelsen holder ikke vann, og vi ba israelerne revurdere dette. Vi snakker om vanlige norske borgere som skulle videre til de okkuperte områdene på Vestbredden og i Gazastripen. Dette er uheldig, og vi beklager at de ble avvist, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til NTB.

Han legger til at Israel hadde vært tjent med å slippe inn den norske delegasjonen. -Vi har sagt klart fra til israelsk UD om hva vi mener i denne saken. Vi forstår ikke hensikten med å avvise den norske delegasjonen. Dette skader bare Israels interesser, sier Klepsvik.

Ble advart

Delegasjonen fikk tirsdag beskjed om at de ikke ville få slippe inn, men valgte likevel å dra til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv dagen etter.

Den israelske ambassaden hadde frarådet de norske å reise og beklaget i en pressemelding at "delegasjonen tok saken i sine egne hender". Meldingen ble distribuert til norske medier mens den norske delegasjonen satt på flyet hjem.

Klepsvik forteller at norsk UD tok opp saken med den israelske ambassaden i Oslo og den norske ambassaden i Tel Aviv, uten at israelske myndigheter ville omgjøre sin beslutning.

Ikke bekreftet

I pressemeldingen fra den israelske ambassaden i Oslo vises det til at besøket ikke var blitt "bekreftet" av Israel, men at delegasjonen valgte å reise, "stikk i strid med anbefalingen fra ambassaden og rådet fra norsk UD". Det ble også vist til de ekstreme værforholdene i Israel.

-Det er meget beklagelig at delegasjonen tok saken i sine egne hender, sier den israelske ambassaden i Oslo.

Det vises til at det israelske innenriksdepartementet tirsdag kveld orienterte ambassaden i Oslo om at delegasjonen ikke ville få innreise. Norsk UD ble så kontaktet i et forsøk på å hindre nordmennene i å reise forgjeves, heter det i pressemeldingen. (NTB)