En av de voksne, en norsk miljøarbeider på ettårig tjeneste i Kamerun, ble slått i ansiktet under ranet, og skudd skal ha blitt avfyrt.

Magne Smørdal, misjonssekretær for Kamerun hos Det Norske Misjonsselskap, forteller at de 11 ble ranet da de var på vei til et naturreservat nord i landet. Omtrent 90 kilometer fra Ngaoundéré, midt på hovedveien, ble de to bilene med de seks barna i alderen seks til 13 år samt tre lærere og to assistenter stanset og vinket til side av to menn med automatvåpen. Flere andre busser og noen lastebiler var allerede stoppet og hadde fått bagasjen endevendt.

Slått De voksne måtte gi fra seg penger. En mannlig miljøarbeider ble slått i ansiktet da ranerne trodde han ikke lystret ordre, opplyser Smørdal. Mannen satte seg inn i bilen for å hente pengene da han ble slått. Han skal imidlertid ikke ha fått noen nevneverdig skade av slaget.

De fleste av de norske, både voksne og barn ble kommandert til å legge seg ned i veikanten hvor alle de andre reisende var samlet og lå med ansiktet ned. Deretter hørte nordmennene at skudd ble avfyrt.

— Ranerne opptrådte svært truende, forteller Smørdal til NTB.

Etter 10-15 minutter kom det politi og militære til stedet, og ranerne flyktet til skogs.

Fortsatte turen De norske elevene ville gjerne fullføre den årlige skoleturen som planlagt, og lærerne bestemte at den ene bilen skulle kjøre videre til bestemmelsesstedet, naturreservatet Campement des elephantes. En bil med de to seksåringene reiste tilbake til Ngaoundéré. De bestemte seg imidlertid for å reise etter onsdag morgen.

Smørdal opplyser at barna ser ut til å ta hendelsen bra, selv om de oppleve det hele som dramatisk.

— De har snakket om det som har hendt, og har sovet godt etter ranet. Men vi følger nøye med for å se om de har noen reaksjoner som tilsier at de trenger mer hjelp, sier Smørdal til NTB. Han forteller at selv om et slikt landeveisrøveri kan synes dramatisk fra et norsk ståsted, har de voksne rutiner for hvordan de skal handle i slike situasjoner.NTB