Etter tilbaketrekkingen vil det fortsatt være noen soldater igjen i Mazar-i-Sharif for å drive trening og rådgivning, opplyser forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Han var mandag på besøk i Afghanistan for første gang som forsvarsminister, og han mener å se positiv utvikling i oppbyggingen av sikkerhetsstyrkene i provinsen Norge har ansvaret for.

— De gode nyhetene er at oppbyggingen av den afghanske hæren i vårt område går ganske bra. Det er bra kvalitet og kvantitet, sier ministeren på telefon fra Afghanistan.

Mangeårig engasjement

De norske soldatene vil etter planen fortsatt være til stede i Faryab-provinsen nord i Afghanistan en stund etter at afghanerne har tatt over, og i hvert fall ut 2012.

— I løpet av 2013 kan vi avvikle det norske engasjementet i Faryab. Da vil vårt mangeårige engasjement i Faryab være over, sier Barth Eide.

NATOs plan er å trekke ISAF-soldatene ut innen utgangen av 2014.

En ny kontingent norske soldater begynte mandag formelt sin tjeneste som gjenoppbyggingslag, eller Provincial Reconstruction Team (PRT) som det heter på NATO-språk.

Men NATO vil avvikle PRT, og de norske soldatene skal i stedet jobbe under tittelen Transitional Task Force, altså et overgangsteam. Det nye navnet passer bedre når oppgaven er å sørge for overgang til afghansk styre, mener forsvarsministeren.

— Navnet er det minst viktige, det viktige er at det er en forståelse for at vi har én eneste oppgave: å sette afghanerne i stand til å ta ansvaret alene, sier Barth Eide.

- Klar beskjed

Han sier det er viktig å gi klar beskjed til norske soldater og ikke minst til afghanerne om hva som er målet

— Det er noe med å kjenne sin besøkelsestid, at man har et tydelig budskap også til dem om at dette er det vi kan gjøre, og snart kommer tiden hvor dere må gå videre selv, sier han.

Han påpeker at Norge i mange år har bidratt til å trene opp soldater til den afghanske styrken i Faryab, gi dem utstyr og bygget en leir til dem.

Norge samarbeider med Latvia i Faryab-provinsen, og den latviske kontingenten vil nå ta over noen av oppgavene den norske soldatene har hatt. Det gjelder en spesialenhet som har vært mest ute i felt med afghanske styrker. Det er denne enheten som oftest har kommet i kampsituasjoner.

Barth Eide understreker at det var Latvia som ønsket å ta over denne oppgaven, og ikke Norge som ville bli kvitt den.

— Vi hadde vært fullt ut i stand til fortsatt å ta den oppgaven, sier han.

Han legger til at andre oppgaver norske soldater fortsatt har, også er risikable.