Den norsættede majoren Anders Johan Stæhr Storrud ble bisatt i garnisonskirken i København onsdag.

Ifølge presseoffiser Hans Vedholm i den danske hærens operative kommando, var Storruds mor norsk, og han var også selv født i Norge. Han var norsk statsborger til han i ung alder flyttet til Danmark og skiftet statsborgerskap.

Vedholm kan ikke opplyse om statsborgerskapet til Storruds far.

Bisatt med norsk flagg

Det norske flagget på kisten i bisettelsen lå der etter ønske fra familien. I begravelsen ble det blant annet spilt og sunget ”Kringsatt av fiender” av Nordahl Grieg, før kisten ble båret ut til tonene av John Denvers ”Leaving on a jet plane”, ifølge forsvaret.dk.

Den norske forsvarsministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen sendte i går kondolansetelegram.

Såret i felten

Majoren var sjef for 130 danske soldater i Helmand-provinsen sør i Afghanistan. Han ble alvorlig såret under en offensiv operasjon i Øvre Gelesk-dalen og døde på feltsykehuset i Camp Bastion før han kunne bli overført til Danmark.

Under operasjonen kjørte et pansret kjøretøy på en mine, uten at noen av soldatene i kjøretøyet ble skadd. Men mens kjøretøyet ble slept bort, ble enheten beskutt med bomber og granater.

Majoren ble alvorlig såret og fløyet til feltsykehuset med helikopter, men livet sto ikke til å redde.

Den 34 år gamle Storrud var sjef for et mekanisert infanterikompani og etterlater seg kone og to barn.

Sju dansker drept

Danmark har 400 soldater i Afghanistan, mange av dem under britisk kommando i Helmand-provinsen.

Hittil er sju danske soldater drept i Afghanistan. To ble drept i forrige måned i samme område, og en ble drept i Helmand-provinsen i mai. Så sent som for en uke siden ble to danske soldater såret i en mineeksplosjon i Helmand.

BISATT: Norskættede Anders Johan Stæhr Storrud ble i går bisatt i Garnisonskirken i København. Den norske forsvarsministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen sendte i går kondolansetelegram.