Rick Santorum har vunnet Nord-Dakota, Minnesota og Iowa. Han danket ut Mitt Romney, som i 2008 vant i Nord-Dakota og Minnesota og kom inn som nummer to i Iowa.

- Jeg vil ikke trekke den bastante konklusjonen at velgerne her har gått mer mot høyre. Det jeg tror en heller ser, er at de mer konservative velgerne deltar i høyere grad.

I Nord-Dakota gikk faktisk deltagelsen opp med 16 prosentpoeng fra 2008-valget og Santorum gjorde det bra i alle grupper, sier professor i statsvitenskap ved University of North-Dakota, Mark S. Jendrysik til Aftenposten.

Mer aktive

Han tror at denne nominasjonen skiller seg ut fra den for fire år siden ved at høyresiden i partiet står sterkere. Den føler ofte at den ikke blir hørt av det republikanske lederskapet som samler seg rundt Mitt Romney. Det gjorde de også i Nord-Dakota, men Romney tapte likevel. Han ble nummer tre, bak Ron Paul.

Valgvinden for Santorum over det norskamerikanske republikanske miljøet understreker de problemene som Romney har med å skape entusiasme. I tillegg viser det at Tea Party-bevegelsen har presset det republikanske parti til høyre.

Nominasjonsmøter

I alle disse tre statene var det såkalt caucus, som betyr at det arrangeres nominasjonsmøter. I motsetning til de delstatene som har helt eller delvis åpne primærvalg.

Jendrysik minner om at det dermed er de mest politisk aktive som stemmer og at dette særlig viser seg ved caucus.

Superliberalisten Ron Paul har satset på å vinne caucus. Selv om han drev meget aktiv valgkamp i Nord-Dakota nådde han ikke frem, men ble nummer to.

Kan vare?

Supertirsdag og særlig Romneys hårfine seier i Ohio, viser at Santorum har stayerevne og at Romney ikke klarer å få til den knockout-seier som han behøver. Men Mitt Romneys ledelse i delegater gjør ham til den mest sannsynlige vinner av nominasjonen til slutt, mener også professor Jendrysik.

Santorum gjør det meget godt i bibelbeltet og på prærien.

Frem til begynnelsen av april fordeles delegatene til landsmøtet proporsjonalt. Det kommer nå flere sørstater som ikke regnes som Romney-land. Her vil han vinne delegater, selv om han ikke vinner stater. Når nominasjonssirkuset når april, blir det vinneren tar alt i mange store delstater. Romney ligger an til å vinne mange av dem, både fordi han har mer ressurser og fordi hans budskap er mer salgbart.

Problemet Gingrich

For Santorum er det et problem at Newt Gingrich ikke gir seg.

Hans velgere er blant de samme kristen-konservative gruppene som Santorum henter støtte fra. Dersom Gingrich hadde kastet inn håndkleet i februar ville Santorum ha banket Romney i Michigan og vunnet Ohio med betydelig margin.

Derfor er det nå Gingrich og til en viss grad Ron Paul som fører til at denne valgkampen trekker ut.

Det nye i denne presidentvalgkampen er også de såkalte Super PAC (political action comittee) som kan bruke ubegrenset med penger på å fremheve eller undergrave en kandidat. Disse kan holde liv i kandidater som ikke har egne penger å drive valgkamp for.