— Dersom jeg oppfattes som knallhard i dette spørsmålet, så er jeg tilfreds med det, sa en svært offensiv utenriksminister Jonas Gahr Støre i Brussel går. Han hadde da fått referert at ekspedisjonssjef Fernando Curcio Ruigomez i det spanske fiskeridepartementet synes «denne nye norske utenriksministeren» har inntatt en uforsonlig holdning som er vanskelig å forstå.

Spania angrep den norske arrestasjonen av de to trålerne som drev ulovlig blåkveitefiske ved Svalbard på bred front:

  • Ambassadør Fernando Alvargonzales troppet hos fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) for å klage på Norges handlemåte.
  • Spania protesterte formelt mot arrestasjonene under et møte mellom EUs landbruks- og fiskeriministere i Brussel i går.
  • Norges ambassadør i Madrid, Kjell-Martin Frederiksen, ble kalt inn til spansk UD for å få servert deres syn på saken.
  • Han er ikke kalt inn på teppet. Han er invitert. Det er vi som kaller inn på teppet, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre, halvt i spøk, til norske journalister i Brussel.

Gammelt spansk nytt

Utenriksministeren avfeide både den skarpe spanske språkbruken og støtten Spania fikk, så vel fra de andre EU-landenes fiskeriministere som fra EU-kommisjonen.

— At EU støtter Spania i at Norge ikke har full jurisdiksjon i dette området, er ikke noe nytt. Det hørte jeg allerede da vi forhandlet frem medlemskapsavtalen før EU-avstemningen i 1994, sa Støre.

Han holder hardt på at det likevel er Norge som må håndheve fiskerireglene i vernesonen rundt Svalbard dersom de skal fungere.

Både Spania og Norge er enige om at ulovlig fiske må straffes hardt. Men Spania ønsker at Norge kun skal inspisere og rapportere, for så å la flaggstaten ta seg av arrestasjon og straffeforfølgelse. Et slik system har Støre ingen tro på.

— Det blir som å ta en bankraner, følge ham ut av banken og så be ham dra hjem for å melde seg på sin lokale politistasjon, sa Støre.

- Stå i stormen

På fiskeriministermøtet sa EU-kommisjonen rett ut at det kun er fartøyets flaggstat som kan ta arrest i båten når den befinner seg i et omstridt område som fiskerivernsonen rundt Svalbard.

  • Dette tok vi også opp med Norge sist vi hadde en slik hendelse, sa kommisjonens talskvinne for fiske og maritime saker, Mireille Thorn, etter møtet.

Det var i fjor sommer; også den gang ble en spansk båt oppbrakt. Nå mener kommisjonen at partene må sette seg ned og diskutere hvordan de kan få på plass et kontrollregime som alle er enige om.

Fiskeriminister Helga Pedersen ble alt i går invitert til Spania på nyåret for å drøfte saken.

— Vi kan gjerne diskutere. Men Norges suverene rett til å håndheve fiskeriforvaltningen i dette området er ikke et forhandlingstema, sier Støre.

Han er heller ikke skremt av de spanske truslene om å trekke Norge for Haag-domstolen. Spania sa i går at dette nå blir seriøst vurdert.

— Spania sier samtidig at de helst ikke vil gjøre det. Og jeg tror det er fordi Norge faktisk har en ganske god sak, sier Støre, og gjentar argumentet om at alternativet til dagens system kan være svart hav om få år.

— Så får vi heller stå litt i stormen nå, sier Støre.

VIKER IKKE: - Dersom jeg oppfattes som knallhard i fiskestriden med Spania, så er jeg tilfreds med det, sa en svært offensiv utenriksminister Jonas Gahr Støre i Brussel går. ARKIVFOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK, SCANPIX