Kjemikalietankskipet «Jo Cedar» var på vei til New Orleans da det klokken 04.00 lokal tid mottok en mayday-melding. Et skip tok inn vann, og var i ferd med å synke.

– De oppgav ikke sin posisjon. Og vi fikk ikke kontakt med dem over radiosenderen, forteller kaptein Hans Esmeijer.

Den amerikanske kystvakten ble varslet. Etter en time fikk de peilet inn posisjonen før de sendte et kystvaktfly ut for å lete.

Dramatisk time

– Den første timen var den mest dramatiske for oss, for du føler deg så hjelpeløs når du vet noen er i nød uten å kunne bistå. Da vi fikk posisjonen satte vi umiddelbart kursen i den retningen, sier Esmeijer.

To og en halv time etter nødmeldingen fikk kystvaktflyet øye på en flåte. «Jo Cedar» fikk i løpet av en halv time lagt skipet i le mot flåten. 07.05 fikk de førstemann om bord.

– Han fortalte at de var tre fiskere på skipet og at alle var i live, forteller kapteinen.

Lettede fiskere

At redningsaksjonen ble vellykket var en lettelse for besetningen på det bergenske skipet, og ikke minst for fiskerne.

– Skipet deres hadde sunket på fem minutter. De visste ikke om noen hadde mottatt nødmeldingen, og de satt i to og en halv time uten å se tegn til noe hjelp, forteller Esmeijer.

Gleden var derfor stor da de så helikopteret, og senere skipet.

De ble raskt tatt hånd om av medisinsk personell om bord, som konstaterte at alle var helt uskadet. Fiskerne ble levert i Florida.

– Dette ble heldigvis en redningsoperasjon med en svært lykkelig slutt, sier driftsdirektør i Jo Tankers, Kjell Ove Breivik.

De tre fiskerne om bord på det norske skipet.
«JO CEDAR»
Her blir fiskerne brakt om bord i kystvaktfartøyet.
«JO CEDAR»
Kystvakten rykket ut for å bistå fiskerne.
«JO CEDAR»
Bergenstankeren «Jo Cedar» plukket opp de tre fiskerne utenfor Florida.
NORSK ILLUSTRERT SKIPSLISTE