HELLE C. AARNES

30 millioner trær er plantet av tusenvis av kvinner i bevegelsen siden Wangari Maathai (64), stifteren av kenyanske Green Belt Movement (GBM), og noen ungdomsvenninner satte sitt første tre i jorden. I en jordbruksnasjon der bare 1,7 prosent av landarealene dekkes av trær, er effekten enorm. Trærne forhindrer erosjon og gir tusenvis av familier og skolebarn over hele Kenya grønnere og renere omgivelser, friskere luft og ved, tømmer, mat, fôr og frukt. Green Belt Movement har utdannet tusenvis av kvinner til å drive jorden sin miljøvennlig og effektivt, og slik skape sin egen inntekt.

Medlemmene har også opplevd flere blodige fengselsopphold hos et voldelig politi, og drevet en utrettelig opposisjon mot gjennomkorrupte politikere.

— Jeg er overveldet, og dypt takknemlig. Da vi startet, var vi unge jenter. Nå er vi nesten bestemødre. Og i dette øyeblikk er tusenvis av kvinner ute på jordene og planter, vanner og tar vare på trær. De fortjener all mulig anerkjennelse, sa Maathai (bildet), som strålte som den afrikanske solen da hun mottok prisen i Nairobi, Kenya.

Maathai lovet at pengene skulle komme godt med til videre miljøarbeid.

Blant verdens største

Sofie-prisen er på hele 100.000 amerikanske dollar, og dermed blant verdens største miljø- og utviklingspriser. Sofie-stiftelsen ble dannet av Jostein Gaarder og kona Siri Dannevig etter Gaarders kassasuksess Sofies verden. Prisen går til mennesker som «inspirerer folk til å jobbe mot en bærekraftig fremtid».

Wangari Maathai var den aller første kvinnen i Øst- og Sentral-Afrika med doktorgrad. Biologen studerte både i Tyskland og i USA, men hoppet av en glitrende akademisk karriere for å jobbe med GBM. Tanzania og Uganda er blant de andre afrikanske landene som i dag arbeider etter GBM-modellen. Maathai har av mange vært regnet som Afrikas fremste miljøaktivist. I dag er hun viseminister i Miljødepartementet og har vært sentral i utformingen av Kenyas nye grunnlov, som ferdigstilles i disse dager.

Leste i fengselet

Wangari Maathai ble flere ganger arrestert og banket opp av kenyansk politi under det flere tiår lange regimet til diktator Daniel Arap Moi. Innbyggerne i forurensete Nairobi kan i dag takke Green Belt Movement for at byen fikk beholde parkene.

Norsk-kenyanske Koigi Wa Wamweres mor var blant kvinnene som kjempet for dette. I går var parlamentarikeren blant talerne. Selv i fengsel strevde han med å komme seg gjennom Sofies verden , sa han smilende. - Jeg fikk den tilsendt av en norsk venn, men jeg må innrømme at jeg ikke helt skjønte hvorfor jeg skulle sitte der og lese når folk utenfor kjempet mot regimet. Men siden har jeg lest den flere ganger. Den gir meg en følelse av at vi mennesker er skikkelser i en eller annens roman. I dag kan vi feire en av våre få, sanne heltinner. Personer som Wangari Maathai holdt liv i meg da jeg satt i fengsel. Jeg skylder dem livet mitt, sa Wamwere.

Sofie-prisen gikk i fjor til den anerkjente australske journalisten John Pilger. Den har tidligere gått til Attac.