— Vi arbeider nå med å få varslet de pårørende, sier generalmajor Morten Haga Lunde, som er nestkommanderende ved Forsvarets hovedkvarter.

Ifølge opplysninger fra den svenske militære styrken i byen skal det foruten en nordmann ha vært en svenske og en rumener blant personene som ble drept i angrepet. Den svenske styrkens pressetalsmann Mikael Wallentin Åström understreker overfor TT at det er snakk om ubekreftede opplysninger.

Også en afghansk politikilde sier det var personer fra Norge, Sverige og Romania blant de drepte, melder Reuters.

Ifølge guvernør Atta Mohammad Noor i provinsen Balkh ble i alt sju utenlandske FN-medarbeidere og fem afghanske demonstranter drept i angrepet. To av utlendingene ble halshogd, sier en talsmann for afghansk politi.

En politikilde sier til AFP at det også var fem nepalske sikkerhetsvakter blant de åtte utlendinger som ble drept.

Demonstrasjon

Stormingen av FNs hovedkvarter i Mazar-i-Sharif skjedde i forbindelse med en demonstrasjon i byen etter fredagsbønnen. Flere hundre mennesker strømmet ut i gatene, som vanligvis er rolige fredag ettermiddag, og etter to–tre timer utartet demonstrasjonen til å bli voldelig.

En liten gruppe demonstranter begynte ifølge nyhetsbyrået Reuters å kaste stein mot FNs hovedkvarter, og noen klatret over barrikadene utenfor bygningen og gikk ifølge en politikilde til angrep på FN-ansatte.

— Noen demonstranter hadde med seg våpen, andre våpen ble tatt fra FNs sikkerhetsvakter, sier en afghansk polititalsmann til AFP.

Ifølge AFPs reporter i byen varte uroen i tre og en halv time. Det ble hørt skyting og eksplosjoner på stedet.

Demonstrantene protesterte mot en koranbrenning som ble gjennomført i USA i forrige uke.

FN bekrefter drap

FN har bekreftet at utenlandske ansatte er drept ved FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif, men har ennå ikke oppgitt antall eller nasjonalitet på de drepte.

— Vi kan bekrefte et angrep på FNs operasjonssenter i Mazar-i-Sharif, og vi kan bekrefte at FN-personell har mistet livet, sier FN-talsmann Farhan Haq.

Lederen for FN-operasjonene i området ble også såret, men overlevde, ifølge ubekreftede meldinger. Det ble også meldt om flere titalls andre sårede.

Ifølge pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter har det vært en demonstrasjon ved Den blå moské som utviklet seg i dårlig retning.

— Vi har ikke noen bekreftede detaljer om hva som har skjedd inne i FN-hovedkvarteret, men det forsøker vi å få oversikt over nå, sier Lien til NTB.

Lien bekrefter at det også oppholder seg nordmenn der, men det er usikkert hvor mange.

Svensk styrke

Størstedelen av den svenske Afghanistan-styrken holder til i byen, ifølge TT. Det finnes også svensker ved FN-kontorene som er blitt angrepet, opplyser pressesjefen ved svensk UD til TT.

Det russiske utenriksdepartementet ba fredag kveld om at den afghanske regjeringen og de internasjonale styrkene i Afghanistan sørger for å beskytte FN-ansatte i Afghanistan.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Staffan de Mistura, var fredag kveld på vei fra Kabul til Mazar-i-Sharif for personlig å lede arbeidet etter angrepet.

Aksjon i Florida

Koranbrenningen som har satt sinnene i kok i Afghanistan, ble gjennomført av pastoren Wayne Sapp i Florida den 21. mars. Afghanske myndigheter har fordømt aksjonen som respektløs og avskyelig, og de mener den er et forsøk på å skape konflikt mellom religioner.

Til stede i kirken var også pastoren Terry Jones, som i fjor fikk stor oppmerksomhet for sine planer om å brenne Koranen, men som senere avlyste aksjonen som følge av press fra blant annet president Barack Obama.

Bare trusselen om koranbrenning fra Terry Jones utløste i fjor voldsomme demonstrasjoner i Afghanistan.