– Det er ikke første gang vi opplever dette, forteller Heen Ottesen, som slapp fra angrepet med skrekken samt noen blåmerker.

29-åringen fra Kvinnherad er ledsager for Kirkens Nødhjelp i Hebron, og oppholdt seg utenfor en palestinsk skole sammen med observatører fra Tyskland, Sverige og Danmark da bosetterne angrep.

Kom i buss

– De unge bosetterne kom i en buss og stanset like ved der vi står for å passe på at palestinske skolebarn ikke blir trakassert, forteller Heen Ottesen til NTB.

De fleste skolebarna hadde begynt skoledagen, og bosetterne la ikke skjul på at det var observatørene som var mål for angrepet.

– Da vi forsøkte å unnslippe, begynte de å kaste stein. Noen av dem løp etter oss, og en dansk observatør ble sparket og truet på livet, trolig fordi han filmet med videokamera, forteller Heen Ottesen.

En svensk observatør fra Den internasjonale solidaritetsbevegelsen (ISM) ble også steinet, men slapp i likhet med Heen Ottosen og hans tyske kollega fra angrepet med blåmerker.

– Bosetterne har alltid sett på oss som fiender, konstaterer 29-åringen fra Kvinnherad.

Passive soldater

Flere israelske soldater var øyenvitne til angrepet mot de utenlandske observatørene, men gjorde ikke noe for å stanse bosetterne.

– Det er en israelsk kontrollpost tett ved, men soldatene der gjorde ingenting, forteller Heen Ottesen.

– De israelske soldatene i Hebron er der bare for å beskytte bosetterne, de bryr seg verken om den palestinske sivilbefolkningen eller oss, konstaterer han.

Skal vitne

Tidligere i måneden var Tore Heen Ottesen vitne til at en sveitsisk kollega ble truffet av en stor stein i hodet.

– En ung israelsk bosetter kastet en stor stein fra et par meters hold og traff henne i hodet. Hun greide så vidt å beskytte seg med en jakke, men måtte sy sju sting. Han kunne ha tatt livet av henne, forteller 29-åringen.

Også den gang ble det tatt bilder av angriperen, som ble overlevert til israelsk politi sammen med en anmeldelse.

– Jeg fikk nylig spørsmål om jeg vil vitne i en rettssak mot ham. Det har jeg selvfølgelig sagt ja til, sier Heen Ottosen.

Fortsetter

Han lar seg ikke skremme av bosetternes angrep, og vil fortsette som ledsager for Kirkens Nødhjelp i Hebron.

– Vi har en jobb å gjøre. Situasjonen for palestinerne som bor i den israelsk-kontrollerte delen av Hebron er preget av frykt og usikkerhet, forteller han.

– De israelske bosetterne angriper palestinerne hele tiden. De kaster stein mot dem, bryter seg inn i husene deres og gjør alt for å jage dem bort. Dette er helt systematisk og mange palestinere er drevet på flukt, forteller han.