I en pressemelding bekrefter Utenriksdeparementet (UD) at en norsk offiser ble drept i angrepet mot FN-kontoret i Mazar-i-Sharif.

De omkomne er brakt til sykehus for indentifisering. Forsvaret ønsker ikke å bekrefte identiteten på den omkomne, før de har fått endelig beskjed fra Afghanistan, skriver aftenposten.no.

Regjeringen fordømmer angrepet

— Våre tanker og medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier forsvarsminister Grete Faremo. Både hun og utenriksminister Joanas Gahr Støre fordømmer angrepet.

Forsvarsministeren sitter fredag kveld i møte med forsvarsledelsen på Akershus festning i Oslo. De har direkte kontakt med de norske styrkene i Afghanistan.

— Dagens angrep mot FN er et slag ikke bare mot FN og det internasjonale samfunnets innsats, men også et angrep på den afghanske befolkningens fremtid, sier forsvarsminister Grete Faremo.

— Den norske regjeringen fordømmer på det sterkeste dagens angrep mot FNs kontor i Mazar-i-Sharif i Afghanistan der også en norsk FN-ansatt ble drept, sier Gahr Støre.

Det var under en pressekonferanse klokken 19 fredag kveld forsvaret første gang bekreftet at en norsk offiser etter all sannsynlighet hadde blitt drept under angrepet på FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan.

— Det er med stor sorg vi har mottatt meldingen om at en av våre offiserer etter all sannsynlighet er drept i Afghanistan. De pårørende er i ferd med å bli varslet. Vi kommer med mer informasjon etterhvert, fortalte Morten Haga Lunde, generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets Operative Hovedkvarter, under pressekonferansen på Akershus festning.

Demonstrerte mot amerikansk pastor

Også svenske og rumenske FN-ansatte skal ha blitt drept under angrepet på et FN-hovedkvarter i byen Mazar-i-Sharif nord i Afghanistan. I tillegg skal tre afghanske FN-ansatte ha blitt drept.

Demonstranter stormet FN-kontoret i Mazar-i-Sharif fredag, der de skjøt mot vaktene og tente på inne i bygningene. Ifølge en general i det afghanske politiet skal fem av de drepte være vakter som jobber for FN. De andre skal også ha jobbet ved FN-kontoret. Ytterligere én person skal være skadet.

Angrepet skal ha skjedd etter at det kom meldinger fra Florida i USA om at en pastor skal ha brent en utgave av Koranen, muslimenes hellige bok.

Demonstrantene skal ha ropt «død over USA, død over Israel», før de gikk til angrep på FN-kontoret, skriver BBC.